Hlavní navigace

Zkusebni doba u stejneho zamestnavatele

  • (neregistrovaný)

    7. 9. 2006 13:44

    Dobry den,

    chci se zeptat, jak je to se sjednavanim zkusebni doby v pripade, ze podruhe nastoupim u stejneho zamestnavatele na stejnou pozici. Ma pravo mi dat znovu zkusebni dobu nebo ne? Pokud ne, pridejte prosim odkaz na oporu v zakone...

    Diky moc,

    Lenka

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 9. 2006 14:01

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: zkusebni doba u stejneho zamestnavat
      >Dobry den,
      >
      >chci se zeptat, jak je to se sjednavanim zkusebni doby
      >v pripade, ze podruhe nastoupim u stejneho
      >zamestnavatele na stejnou pozici. Ma pravo mi dat znovu zkusebni
      >dobu nebo ne? Pokud ne, pridejte prosim odkaz na oporu
      >v zakone...
      >
      >Diky moc,
      >
      >Lenka
      >
      >Obávám se, že mu v tom nic nebrání. Podívejte se na § 31 zákoníku práce. Zkušební doba se sjednává při uzavírání pracovní smlouvy (je jedno zda 1. nebo další) a to se stalo.

    • 8. 9. 2006 12:13

      Docent (neregistrovaný)

      Re: zkusebni doba u stejneho zamestnavat
      Jsem tu čekal nějakou fundovanou odpověď od PaMaček, nic, nedávno jsem četl na stejné téma dotaz v HN s tím, že dokonce zaměstnavatel tím, že zaměstnal pracovníka znovu, ho nutil vrátit původně vyplacené odstupné. Nicméně závěr toho článku byl, že když už jednou jste ZD prodělala, že nemá zaměstnavatel právo ji dávat do smlouvy znova, ale jak říkám, nejsem personalista a neumím na to najít ten správný paragraf v zákonech :-(.

    • 8. 9. 2006 13:02

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: zkusebni doba u stejneho zamestnavat
      Tak tam právě takový § nenajdete, který by to zapovídal. Je tam jen §, který smluvení zkušební doby povoluje a upřesňuje podmínky.

    • 8. 9. 2006 20:53

      Docent (neregistrovaný)

      Re: zkusebni doba u stejneho zamestnavat
      Mám nárok na vrácení odstupného?
      06.09.2006 00:00 - Po nástupu do práce z mateřské dovolené jsem dostala výpověď kvůli zrušení mého místa. Vyplatili mi odstupné. Během krátké doby mě bývalý zaměstnavatel vyzval, zda se nechci účastnit konkurzu na podobnou pracovní pozici, jako jsem dělala předtím. Souhlasila jsem, po konkurzu jsem byla vybrána.
      Novou pracovní smlouvu jsem podepsala na dobu určitou (jeden rok), s tříměsíční zkušební dobou. Podmínkou nástupu bylo vrácení odstupného. Ve zkušební době jsem však opět dostala výpověď. Mám nárok na vrácení odstupného?

      Lucie Martínková, České Budějovice

      Zkušební doba byla do zákoníku práce vložena proto, aby si zaměstnavatel mohl ověřit pracovní schopnosti zaměstnance. Protože je zaměstnanec v době trvání zkušební doby prakticky nechráněn proti okamžitému ukončení pracovního poměru, může být zkušební doba u stejného zaměstnavatele uzavřena pouze jednou, a to nejdéle na dobu tří měsíců, aby nebylo možné ji zneužívat proti zaměstnancům.

      Z vašeho dotazu je jasné, že zaměstnavatel se snažil využít slabiny zákona, aby se zbavil nákladů spojených s odstupným, vyplaceným zaměstnanci podle § 60a zákoníku práce z důvodu výpovědi pro nadbytečnost. Zaměstnavatel může požadovat na zaměstnanci, který se po ukončení pracovního poměru vrací zpět do podniku, vrácení odpovídající části odstupného za dobu, kdy vznikl nový pracovní poměr. To znamená, že by vyplatil odstupné pouze za dobu mezi výpovědí a novým pracovním poměrem. V tomto smyslu tedy postupovala firma v souladu se zněním zákona § 60b. Pracovník bohužel v tomto případě nemůže požadovat vrácení celého odstupného.

      Ovšem zaměstnanec neměl při uzavírání nového pracovního poměru u stejného zaměstnavatele přistupovat na stanovení nové zkušební doby, protože byla již s pracovníkem sjednána v předchozím pracovním poměru u stejného zaměstnavatele.

      RUBRIKA Expert radí

      Libor Hůla, právník

      Tak těžko říct, nechám to na zkušených děvčatech Jiřce a spol. :-)

    • 8. 9. 2006 21:23

      annonym (neregistrovaný)

      Re: zkusebni doba u stejneho zamestnavat
      No ale i právník konstatuje, že zaměstnavatel se snažil
      využít SLABINYv zákonu, a dále, že ZAMĚSTNANEC neměl při uzavírání nového pracovního poměru u stejného zaměstnavatele přistupovat na stanovení nové zkušební doby.
      Neuvedl, že by sjednání zkušební doby u uzavřené prac. smlouvy s bývalým pracovníkem byla v rozporu se zákonem. A pokud na zkušební době bude zaměstnavatel trvat a já budu chtít uzavřít tuto prac. smlouvu, pak asi budu muset přistoupit i na podmínky zaměstnavatele, pokud nejsou v rozporu se zákonem.

    • 11. 9. 2006 16:56

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: zkusebni doba u stejneho zamestnavat
      Přesně, souhlasím s panem :) anonymem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).