Hlavní navigace

Nákup a prodej zboží

• (neregistrovaný)

1. 7. 2016 18:36

Dobrý den, chtěl  bych se zeptat, jestli obecně jsou nějaké právní překážky při "nákupu a prodeji zboží" v případě nákupu zboží určitého výrobce, určité značky a následný prodej zboží této značky za vyšší cenu. Hypotetická situace: koupím body NIKE na čínském trhu, dovezu je do ČR, kde je jako boty NIKE prodám za cenu vyšší. Je zde třeba nějaká komunikace s výrobcem, který má práva k této značce, nebo jestliže již toto zboží je jednou na trh uvedeno, dá se s ním obchodovat bez omezení, bez souhlasu výrobce. Děkuji za odpověď, Martin.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 7. 2016 15:49

Petr (neregistrovaný)

Není legální prodávat padělané výrobky. Výrobce vlastní ochranou známku na značku a logo. Musel by jsi nakupovat u oficiálního distributora, nebo přímo od výrobce. Né z Číny, která na značkách jen parazituje, nevlastní certifikáty, nesplňuje eu normy apd. Bohužel by jsi byl s cenou nákupu znatelně výš jak v Číne. Navíc by se ti ještě mohlo stát, že ti zboží na celnici bez náhrady zabaví. ,,Fake" zboží patří mezi nejčastěji zabavované. Pokud by jsi toto zboží prodával jako osvč koledoval by sis o ještě větší průšvih. Je to jako kdyby jsi chtěl legálně vypalovat a prodávat třeba windows  ;D

• 14. 7. 2016 10:32

Martin M (neregistrovaný)

Samozřejmě by se nejednalo o padělané výrobky. Nike byl pouze hodně obecný příklad :D Pokud budu konkrétnější, jednalo by se o výrobky nějaké no name čínské značky, výrobky, které například na ebay nebo aliixpressu se dají koupit za 1/10 ceny, mám tam několik takových vytypovaných.

Moje otázka tedy spočívá v tom, že koupím od výrobce, nebo distributora v číně výrobek, který směřuje ke konečnému spotřebiteli, nejedná se o padělek a je na něm logo nějaké firmy. Můžu ho bez dalšího hromadně nakoupit a například konkrétně na českém trhu prodávat za cenu vyšší ?

• 14. 7. 2016 10:49

Typický příklad. Ochranné sklo na Iphone, nebo Samsung se dá na Aliexpressu koupit za 10 kč kus, když člověk vychytá dobrou nabídku. U nás ho nejlevnější eshopy prodávají za 150 Kč/kus. :D U toho sklíčka není důležité, kdo ho vyrobil, je poměrně kvalitní. Vyrobila ho nějaká čínská fabrika, která ho rovnou posílá na trh za minimální cenu. Nejedná se o padělek. A mým záměrem není prodávat žádný padělek. Jednalo by se o výrobky, u kterých na značce nezáleží a jsou ryze praktické, kolikrát na nich ani žáná značka není vyobrazena. Respektive, nějaká NO NAME Čínksá firma ho vyrobila a ten výrobek na sobě má logo této firmy, ale nejedná se o padělek. Můžu ho bez problému prodávat i bez kontaktu s výrobcem ?

Zřejmě bude třeba získat pro tyto výrobky i certifikáty pro EU i jako dovozce, toho jsem si taky vědom.. To je zase jiná kapitola. Kde se dá nějak přehledně vyčíst, nebo zorientovat v tom, jaké certifikáty daný výrobek potřebuje a jak je získat, jaká jsou kritéria. A potřebuje certifikáty každý výrobek ? I když se jedná třeba o naprosto neškodnou skleněnou misku na nádobí například ? Nebo kovovou lžičku na čaj ?  ;D ;D

• 14. 7. 2016 18:33

Proč ? :D Nákup zboží v číně a prodej na evropském trhu je legální a dělá to dnes spoustu firem.

• 14. 7. 2016 20:33

jezevec (neregistrovaný)

dělá to dnes spousty firem? opravdu?
      nebo jen spousty studentíků, co si vzali do hlavy, že jako první na světě přišli na nápad, koupit za deset korun něco, co stojí 150 - a prodat za kilo?

• 17. 7. 2016 13:13

Téměř každý eshop s oblečením, s příslušenstvím k telefonům, ale i mnoho značek které prodávají v kamenných obchodech třeba s vybavením domácnosti (nebudu jmenovat) fungují přesně na tomto principu. Nechápu tvoje připomínky tady v té diskuzi, které jednak vůbec nesouvisí s tím, na co jsem se ptal, a druhak se čílíš nad něčím, co funguje po mnoho let a je na tomto pricnipu založeno obrovské množství společností.  A funguje to zřejmě poměrně úspěšně. Co máš vůbec za problém ?

• 19. 7. 2016 4:32

jezevec (neregistrovaný)

já mám problém? no já myslím že spíš ty ťůťo máš problém. vykřikuješ tady nesmysly, jak budeš za deset korun nakupovat zaručeně nepadělané zboží, co tady stojí 150, obáváš se poněkud že to asi nebude košer -  nebo dokonce bez atestace prodávat nádobí určené pro styk s potravinami.
      a když ti to lidi potvrdí, že to asi košer nebude, zlobíš se na křivou hubu v zrcadle.
      ale samozřejmě sni dál svůj sen, že ještě nikoho nenapadlo koupit si nějaký šancajk v číně, a tady ho se stoprocentním ziskem prodat - protože všechny ostatní a již etablované firmy jsou samozřejmě naprostý kreténi. který buď nakupujou za 10 a prodávaji za 150, a třesou se strachy, až jim na to někdo jako ty přijde a smete je z trhu - a nebo nakupují za 140 a prodávají za 150, protože prostě nejsou schopný si za pět vteřin v gůglu najít ty super levný shopy co jsi našel ty, a naschvál nakupujou za draho, aby měli zboží co nejdražší.
      no a až tě z toho snu někdo probere, tak se zase přijď zeptat, co mám za problém.

• 24. 7. 2016 9:45

Ty plácáš hezky z cesty ;D asi musíš být krásně zakomplexovaný chudáček  ;D btw. nevím, co tu meleš o nějakých snech, já už mám několik společností které mi dobře fungují a rozhodně si nenám na co stěžovat, když to řeknu hodně kulantně :)  O dovoz zboží jsem se začal zajímat v poslední době a napsal různé, i hodně zjednodušené dotazy na mnoho fór, abych se dozvěděl co nejvíce informací (toto je totiž nejlepší cesta, jak se dozvědět základní, primitivní praktické věci, ať už jde o jakoukoliv branži). Na podobných fórech totiž většinou odpoví lidé, kteří mají byť i malou zkušenost s určitou problematikou a i takové nejprimitivnější informace se potom dají zasadit dobře do kontextu k těm odborným. (Tady na tom fóru bohužel ne, tady vidím jenom vrchol trapnosti jednoho chudáka.) Samozřejmě už mám za sebou i mnoho osobních konzultací s odborníky, což je to hlavní, a známými, kteří toto provozují. Narozdíl od naprosto trapné, bezpředmětné diskuze s tebou se mi již dostalo všech informací, které jsem potřeboval a nyní už máme společně s kolegou na cestě první objednávka za 20 000 EUR - první vybavení eshopu. Co se týká té tvé basy, tak to se o nás bát nemusíš, vzhledem k tomu, že máme oba vystudovanou právnickou fakultu  :)  Tak čau ty ztroskotaný strejdo  :-*

• 27. 7. 2016 9:00

Lenka Součková (neregistrovaný)

Prosím jaká je vaše společnost? Abych se tomu vyhnula, já nechci výrobky z Číny :-(

• 31. 7. 2016 2:22

Martin B. (neregistrovaný)

Ahoj, rád bych taky přispěl do diskuse. A musím se přidat na stranu svého jmenovce...
      Proč by nebylo možné prodávat například ta tvrzená skla nakoupená z Číny?

Založím živnost, seženu si EORI na dovoz zboží ze zahraničí, kupím z Číny, za zboží zaplatím clo a DPH a prodávám... Pak zaplatím daň z příjmu.
      Ne?

A pro Lenku: Nechceš výrobky z číny? :D To si dnes ani iPhone nekoupíš:)

• 9. 8. 2016 19:24

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

"Založím živnost, seženu si EORI na dovoz zboží ze zahraničí, kupím z Číny, za zboží zaplatím clo a DPH a prodávám... Pak zaplatím daň z příjmu."

Doporučuji řešit formou s.r.o., nikoli OSVČ - neb až dojde na reklamace (na které Číňan zareaguje vztyčením prostředníčku), tak je lepší poslat do bankrotu prázdnou s.r.o. než celý svůj majetek.

• 31. 1. 2018 15:39

james (neregistrovaný)

;D ;D ;D  lidi co se tu hrozíte nad záměrem pána podnikatele - co si myslíte, že je např: mountfield, hecht Vaše iphony atd? vše čína..
      80% těch pitchovin co máte doma je z číny. Běžná realita. Pánu držím palce at se mu daří

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).