Hlavní navigace

Prosím

  • (neregistrovaný)

    12. 9. 2006 14:57

    Prosím, poraďí mi někdo. Převzala jsem tento měsíc firmu po paní účetní, která si s ničím nelámala hlavu. Podnikatel vlastní budovu v osobním vlastnictví - nevložíl ji do podnikání./To jsem zjistila náhodou, když jsem po ní chtěla kartu na dlouhodobý hmotný majetek, ona mi tvrdila, že v obchod.maj.jsou prodejny /V budově jsou 3 prodejny z toho ve dvou má prodejnu pan podnikatel, jednu pronajímá. V patrech jsou 4 byty, které pronajímá. V roce 1998 na prodejnách bylo provedeno technické zhodnocení, které odepisují.Paní účetní dávala celé fa za plyn, údržbu prodejny a další do výdajů. Vstávají mi vlasy hrůzou, co teď s tím. Na co má vlastně podnikatel nárok dostat do výdajů, když nemá alespoň část budovy vloženou do podnikání.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 9. 2006 17:36

      bdm (neregistrovaný)

      Re: prosím
      *** Tak to může být ještě zajímavé :-)) Ono ne vše na tom musí být úplně špatně. Pro mě bych prosila ještě pár informací:
      1) jak zdaňuje příjmy z pronájmu? (předpokládám, že pod §9 - ale chci se ujistit)
      2) TZ bylo provedeno na celé budově? I tam kde podniká?
      3) Uplatňuje do nákladů i odpisy budovy?
      Nelze vložit jen část budovy - musel by celou nebo nic - ale k tomu se ještě určitě dostaneme :-) ***

    • 13. 9. 2006 9:18

      Péťa (neregistrovaný)

      Re: prosím
      Do firmy p.účetní chodí pouze v Po a Út, proto nemůžu zatím Vaše otázky upřesnit, ale pokud budete tak hodná ozvu se příští pondělí.Já se totiž bojím, že pronájmy z bytů dávali do §9 a z pronajaté prodejny do §7. Paní mi totiž celou dobu tvrdila, že prodejny má vložené v majetku. Když Vám řeknu, že vůbec netuší jaký by mohl nastat problém s osvobozeným nájemným u bytů, tak mi to stačí. Moc děkuji.

    • 13. 9. 2006 11:02

      bdm (neregistrovaný)

      Re: prosím
      *** Já myslím že to, že by pronájmy zdaňoval pod §9, by to mohlo trošku zachránit. V případě pronájmu vlastně nemovitost nezařazujete do OM (nepovažuje se za OM) a můžete odpisy do nákladů dávat. A on je plátce DPH? Tak až to budete všechno vědět, znovu se ozvěte :-) ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).