Re: Penále za pozdní platbu při SZM
asi neplatil včas zálohy, nic jiného mě nenapadá. podívejte se na plaťáku na data a částky.
Je to opravdu jen za pozdní platbu. A ještě je mi divné, že z manželova přeplatku měli převést 4.050,- ale převedli 4.035,- (máme rozdílná bydliště, tudíž rozdílné FÚ).
Předpis k 31.3 2006 4.050,-
Uhrazeno 26.4.2006 4.035,-
penále za 26 dní 105,-
Přiznání jsme podávali včas, manžel v únoru a já 28.3.2006.
Opisuji z platebního výměrü:
správce daně sděluje předpis penále za prodlení úrady Vašich daňových povinností:
daň z příjmů fyzickýc osob podávajících přiznání
za zdaňovací období od 1.1.2005 do 31.12.2005
v celkové výši 105,- Kč.
Pak je tam jsou tam jen čísla účtu, že se lze odvolat a výpočet.
Vratku dali v plné výši a včas - 26.4.2006. Březnovou zálohu na daň manžel neplatil, požádal o prominutí, přesunul své aktivity z PO na FO a věděl, že nebude mít na FO skoro žádné příjmy. Je tam rozdíl těc 15 Kč na mé vratce. A ještě - podle sdělení ČDS měl být přeplatek převeden na nedoplatek s datem splatnosti daně, tj. 31.3. a to se v tomto případě nestalo. Žádné jiné nedoplatky nebyly, DPH platí včas.
Tak už to vím:
vratka daně pro manžela byla v pořádku, ale mně pokryli nedoplatek daně z bonusů, které měli vrátit manželovi a protože bonus není daň, tak jej uhradili s datem 26.4. stejně jako ostatní přaplatky. Proto vzniklo penále. Mají tak nastavený program a nejsem jediná koho se to týká. Paní na FÚ byla velmi ochotná, řekla že je to ze strany zákonodárců nedotažené. Nejde o tu stovku, ale o princip. Mám si zažádat o prominutí.
Tady nejde o stovku, ale o princip. Daněmi se živím, přiznání k SZM jsem dělala asi 50 a tak mě zajímalo, kde že je ta chyba, když jsem si byla na 100% jistá, že mám vše OK. A paní na FÚ říkala, ať si tu žádost určitě podám, že to snad pány zákonodárce nakopne k nějaké akci. Tak jsem zvědavá.
Pravděpodobně jste si měla k přiznání podat ihned žádost o započtení.
Myslím,že jinak se to hodnotí jako dluh,který je splatný ke dni přiznání,kdežto přeplatky posílájí asi až po měsíci. To znamená,že Vám určitě vypočetli penále ke dni započtení kdy to provedl Fú.
Asi.
Podala bych žádost o prominutí,(teda pokud se vyplatí dávat,protože jen kolek vás vyjde na 1000Kč)
Milá Marcelo, alespoň si přečtěte co bylo psáno výše. Nešlo o to kdy bylo to přiznání podáno, ale o to že část která se převáděla na manželku byl daňový bonus - z toho to penále. Je to prostě nedokonalost zákona a jediné co tím lze udělat je podat žádost o prominutí penále. A kolek se platí, pouze tehdy, žádáte-li o prominutí částky vyšší než 3000Kč. Čtěte si prosím celou diskuzi!!!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 9. 2006 18:41
Dnes mi přišlo z FÚ vyměřené penále za pozdní platbu. Dávali jsme s manželem SZM, jeho přeplatek byl převeden na můj nedplatek. Proč mi to penále vyměřili???