Hlavní navigace

Exekuční řízení - Exekuce

  • (neregistrovaný)

    13. 9. 2006 20:41

    Dobrý den,
    na mého bratra (povinného) bylo zahájeno exekuřní řízení, protože dosud neuhradil svůj letitý dluh vůči České pojišťovně (oprávněnému) vě výši cca 70 000 Kč.
    Bratr je ve výkonu trestu (a asi 2 roky ještě bude) a usnesení o nařízení exekuce se mi dostalo do ruky asi 14 dnů po jeho doručení povinnému. Bratr (povinný) má trvalé bydliště v domě, jehož vlastníkem včetně veškerého zařízení je mů otec - jehož jménem mluvím, nebo já. Povinný zde kromě ošacení a několika málo bezcenných věcí nic nevlastní.

    Exekutor ještě nepřišel.
    Je nějaká možnost exekuci odvrátit ?

    Po hodinách surfování po internetu sem vyčetl, že je možné na zabavený majetek podat vylučovací žalobu - musím ovšem dokázat, že zabavený majetek skutečně patří mě - což bude u 5 let staré televize v kuchyni, ke které nevlastním žádný doklad určitě problém. Na většinu zařízení mám kupni doklady (ovšem bez jména) - koho by před lety napadlo, že budu potřebovat jméno na účtence z Tesca, kde sem si koupil třeba DVD přehrávač - navíc, kdo vám ho tam napíše...

    Stačí že mám kupní doklady já (na svůj majetek) a né povinný ?

    V usnesení se také píše, že po doručení usnesení o nařízení exekuce nesmí povinný nakládat se svým majetkem - napadl mě malý extrém:
    Jelikož, jak sem psal výše, povinný v místě svého trvalého bydliště, kde se bude exekuce vykonávat nevlastní žádný majetek, můžeme si s otcem navzájem sepsat kupní smlouvy (smlouvy o převodu vlastnického práva) - což předpokládám ano - nejsme dlužníci ?

    Při většině (né-li při všech) koupí majetku byla přítomna nějaká 3. osoba (svědek) - matka / kamarád... Snad to má nějakou váhu.

    Ještě mě napadlo, bylo by něco platné čestné prohlášení povinného, že v místě výkonu exekuce nevlastní/vlastní ten a ten (klidně i konkrétní) majetek ?

    Exekutor tu ještě nebyl. Rád bych, aby se ani nedostavil (nejlépe ani na kafe).
    Budu vděčný za jakoukoli radu...

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 9. 2006 23:55

      Jan (neregistrovaný)

      Re: Exekuční řízení - Exekuce
      Osobně si myslím, že budete muset opravdu doložit, že ty věci patří Vám. Myslím si že, ale postačí doklad k zakoupení a nemusí být na jméno. Jak by se takový to doklad dostal do rukou osoby, která by předmět exekuce zakoupil. Měl jsem před lety obdobný případ a doložením dokladů to stačilo. Závisí vždy na exekutorovi jak se k celé záležitosti postaví a znám i případy, že označil i majetek, který nebyl dlužníka i když byli přesvědčeni, že to je majetek někoho jiného. Přeji dobrého exekutora.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).