Hlavní navigace

Prosím,prosím o radu

  • (neregistrovaný)

    20. 9. 2006 15:27

    Přeji hezký den.
    Prosím, poradíte mi, jak se to dělá, když chci se synem uzavřít sdružení, abychom se mohli podílet na všem 50%. Je to vůbec možné? Musíme mít každý svůj účet a vést svoji DE? Máme každý svoje živnostenské listy, syn mi pomáhá, ale nevíme, jak to vyřešit,abychom se mohli dělit nejen o práci, ale i finančně. Syn měl svůj obchod,ale ten neprosperoval,takže se ho musel vzdát.Teď platí jenom sociálku a zdravotní, ale žádné příjmy nemá.Je možné tuto situaci nějak vyřešit?
    Moc vám všem děkuji za rady. Alena.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2006 16:07

      Zuzik (neregistrovaný)

      Re: Prosím,prosím o radu
      Podle Obč.zákoníku můžete jako dvě FO uzavřít smlouvu o sdružení, ve které ošetříte vklady do sdružení, % rozdělení zisku ze sdružení, to kdo bude vést DE sdružení( vede ji jen jeden pověřený účastník sdružení ), dobu trvání atd. Tuto smlouvu musíte předložit FÚ kde oznámíte vznik sdružení. Vedení DE ve sdružení Vás nezbavuje povinnosti vést si vlastní DE pokud podnikáte mimo sdružení. Oba si nadále budete platit SP a ZP tak jako dvě FO, daň. přiznání budete podávat každý za sebe a zohlední se v nich jak Váš podílový zisk ze sdružení tak i z ostatního podnikání. DE je nutno vést odděleně a opravdu pořádně, protože k ukončetí sdružení se musí FÚ doložit, že sdružení bylo řádně vypořádáno (nákupy majetku, peníze...)

    • 21. 9. 2006 8:40

      JS (neregistrovaný)

      Re: Prosím,prosím o radu
      Připojím k tomuto tématu ještě moji otázku: tři OSVČ chtějí společně podnikat. Ale jde o jinou činnost, než je jejich stávající. OPravdu lze uzavřít sdružení a nezahrnout do něj již probíhající druh činnosti? Já myslela, že to nejde a doporučitla jsem jim uzavřít společně s.r.o. Jestli víte uveďtě zákony, kde bych našla něco o tom.
      Děkuji JS

    • 21. 9. 2006 10:26

      Zuzik (neregistrovaný)

      Re: Prosím,prosím o radu
      No, to jsem teď trochu zaskočená. Ve sdružení se vykonává činnost, která je uvedena ve smlouvě o sdr. Pokud by však byla činnost bez ŽL tak jde o neopráv.podnikání. V tomto případě si nejsem jistá, zda by stačilo, aby si jeden z účastníků sdružení tento ŽL vyřídil a tato činnost by se zapsala do smlouvy o sdružení. Čekám, že se ještě někdo ozve.

    • 21. 9. 2006 10:35

      JS (neregistrovaný)

      Re: Prosím,prosím o radu
      Napsala jsem to jako nový problém. Zkusíme, jestli se k nám někdo přidá. JS

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).