Začátek podnikání

• (neregistrovaný)

8. 9. 2016 11:48

Dobré odpoledne.
    Chystáme si s kamarádkou otevřít obchod s oblečením (naše první podnikání). Člověk si toho na netu přečte spousty, ale ráda bych měla nějaké ucelené informace, proto píšu sem a budu ráda, pokud někdo poradí.
    Kamarádka je na mateřské dovolené, já chodím do práce, ale podala jsem výpověď a mám 2letou dceru. Chceme založit s.r.o. a mít obchod. Moje dotazy zní:
    Sociální a zdravotní - za kamarádku platí na RD stát, jak to bude u mě, když na RD nejsem ( teoreticky by se šlo dle mého vrátit, když to lze do  4 let dítěte nebo ne?), jak se mi budou vypočítávat zálohy když s podnikáním začínáme? Nerada bych pak na konci roku doplácela dardu
    ŽL - musím si založit ŽL pro právnickou osobu - je to hnedle nebo to trvá? Musím si teď dát činnost jako vedlejší (stále pracuji) a poté až skutečně začnem podnikat tak si to přehodit na hlavní činnost? Ten začátek podnikání je den zápisu do rejstříku nebo den otevření? Jde mi o to, když budeme kupovat oblečení, abychom si účty mohly dát do účetnictví...
    Oběhání institucí - kam všude a kdy hlavně vše nahlásit?

Děkuji moc za zpětné reakce

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 9. 2016 12:20

Lada (neregistrovaný)

Pletete hrušky s jabkama. Rozdělení na hlavní a vedlejší činnost se týká OSVČ (osob samostatně výdělečně činných), tedy podnikatelů, kteří mají vystavený živnostenský list na své jméno. Vy chcete mít s.r.o., to je něco úplně jiného.

Pokud nebudete v tom s.r.o. jednatelkou nebo zaměstnankyní, tak budete jako jakýkoli jiný člověk bez zaměstnání a musíte se zaregistrovat na Úřadě práce. Pokud naopak budete ve vašem s.r.o. jednatelkou či zaměstnankyní, budete dostávat odměnu/mzdu a z ní se vám bude vypočítávat sociální a zdravotní pojištění, které za vás bude s.r.o. odvádět na příslušné instituce, jako za každého jiného zaměstnance (rovněž se vám bude srážet daň z příjmu). Žádné placení záloh na SP a ZP nebo jeho doplácení na konci roku se nekoná - to by se týkalo OSVČ.

Ano, pokud chcete provozovat s.r.o., tak ŽL musí být vystaven na něj.

• 8. 9. 2016 12:40

Simona (neregistrovaný)

super, moc děkuju za objasnění, něco takového jsem potřebovala vědět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).