Hlavní navigace

Svobodné povolání

  • (neregistrovaný)

    3. 10. 2016 17:10

    Dobrý den, budu velice stručná. Maluji klasické obrazy na plátně a chtěla bych je oficiálně prodávat. Na živnostenským úřadě mi bylo řečeno že to spadá pod svobodná povolání viz. autorský zákon. Můžete mi prosím tedy někdo poradit jestli se i tak musím někde registrovat a co k té registraci potřebuji? Jednalo by se pouze o přivýdělek při zaměstnání. Někde jsem se dočetla, že registrace není tedy potřeba, ale pak jsem zmatená stoho jak se odvádí daně za zisk. Pokud byste byli tak laskavý napište mi to prosím krok za krokem abych to pochopila. mockrát děkuji Kiszová

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2016 17:40

      petr.cizek2 (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      vytváření uměleckých děl skutečně nespadá pod živnostenské podnikání, ale jedná se o autorskou tvorbu zařazenou do tzv. svobodných povolání. Tyto nevyžadují žádnou zvláštní podnikatelskou licenci, k zahájení podnikání tak dojde samotným faktickým zahájením činnosti.

      Zahájení svobodného povolání je třeba nahlásit na finančním úřadě, který vám přidělí daňové identifikační číslo (DIČ), dále na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Pokud bude činnost vykonávána pouze jako přivýdělek k vašemu hlavnímu zaměstnání, nahlaste ji na těchto úřadech jako vedlejší činnost, v takovém případě budete mít určité úlevy, např. osvobození od placení záloh.

      IČ není pro výkon této činnosti nutné, v některých případech však použití může být praktické (např. pokud jej bude vyžadovat odběratel vašich děl). IČ můžete získat na základě žádosti podané k Českému statistickému úřadu.

      Výdělky z této činnosti je nutné zdanit v rámci vašeho ročního daňového přiznání. Pokud vám daňové přiznání zpracovává váš zaměstnavatel, domluvte se s ním na způsobu zapracování těchto příjmů do vašeho daňového přiznání.

      S pozdravem

      Petr Čížek
      www.Zalozfirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).