Pozemek-účtování prosím

• (neregistrovaný)

3. 10. 2006 9:47

Dobrý den všem,mám prosím opět o radu :
    kupujeme pozemek. Zaplatili jsme vytyčení pozemku, odhad a kupní cenu dle smlouvy.
    Dotaz: výdaje za odhad a vytyčení vstupují do ceny pozemku? Mám je účtovat na 042 a pak pozemek zařadit v ceně včetně těchto výdajů? Druhý dotaz: zařadím pozemek ke dni jeho úhrady nebo ke dni zápisu do katastru?
    Díky všem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 10. 2006 10:05

danila (neregistrovaný)

Re: pozemek-účtování prosím
      vyhláška 500/2002
      § 47 Vymezení nákladů souvisejících s pořízením dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku
      (K § 4 odst. 8 zákona)
      (1) Součástí ocenění dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku a technického zhodnocení s ohledem na povahu pořizovaného majetku a způsob jeho pořízení do doby stanovené v § 6 odst. 8 nebo v § 7 odst. 11 jsou zejména náklady na
      a) přípravu a zabezpečení pořizovaného majetku, zejména odměny za poradenské služby a zprostředkování, správní poplatky, platby za poskytnuté záruky a otevření akreditivu, expertízy, patentové rešerše a předprojektové přípravné práce,

zařazení:
      500/2002 §6 odst.8
      (8) Dlouhodobým nehmotným majetkem se stává pořizovaný majetek uvedený do stavu způsobilého k užívání, kterým se rozumí dokončení pořizovaného majetku a splnění stanovených funkcí a povinností stanovených právními předpisy pro jeho užívání. Obdobně se postupuje v případě technického zhodnocení.

• 3. 10. 2006 10:30

marci (neregistrovaný)

Díky za citaci zákona.
      1. polovina dotazu je tedy jasná. Vytyčení a odhad vstupuje do ceny pozemku.
      2.polovina dotazu mi však jasná není. Zařadím jej tedy až po vkladu do katastru ?
      Děkuji za jednoduchou odpověď.

• 3. 10. 2006 10:44

bdm (neregistrovaný)

*** Při převodu vlastnictví k nemovitostem, které podléhají vkladu do katastru nemovitostí, se nabytá nemovitost zaúčtuje dnem doručení návrhu na vklad katastrálnímu úřadu (§56 Vyhl.500) ***

• 3. 10. 2006 13:02

marci (neregistrovaný)

Jste zlatíčka. děkuji moc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).