Hlavní navigace

Ochrana osobních údajů

  • (neregistrovaný)

    8. 10. 2006 17:59

    Dobrý den, prosím naléhavě o radu. Jsem na úřadu práce. Minulý měsíc jsem byla jistou firmou pozvána na výběrové řízení na místo asistentky ředitele firmy. Výb. řízení mělo 2 kola - po prvním kole mi volali, že jsem postoupila do 2. kola. Po absolvování 2. kola mi volali, že jsem konkurz vyhrála a domluvili jsme si termín, kdy si mám přijít pro smlouvu a převzít práci po paní předemnou. Když jsem se v daný den a hodinu do firmy dostavila ředitel mi suše oznámil, že mě nepřijme, neboť se na mě ptal mého bývalého zaměstnavatele (až po skončení výb. řízení) a ten mu podal o mé osobě soukromé a nepravdivé informace. Řekl mi, co se dověděl. Vysvětlila jsem mu, že tyhle reference nejsou pravdivé a že když mě přijme přesvědčím ho, že minulý zaměstnavatel lže. Striktně se odmítl se mnou o tom bavit. Asi si dovedete představit, jak mi bylo. Na ÚP mi řekli, že bych měla podat žalobu na bývalého zaměstnavatele za porušení zákona o ochraně osobnosti a osobních údajů. Protože tohle mi může býv. zaměstnavatel dělat pořád. Prosím poraďte, jak tuto situaci vyřešit. Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2006 19:30

      graver (neregistrovaný)

      Re: Ochrana osobních údajů
      V tomto případě jde zřejmě o porušení §60/3 ZP - zaměstnavatel smí podávat informace o zaměstnanci (jsem přesvědčen, že se to vztahuje i na bývalé zam.) pouze s jeho souhlasem. Váš budoucí zaměstnavatel měl požádat vás, abyste mu dodala reference. Posudek, se kterým nesouhlasíte, můžete sice soudně napadnout, ale v tomto případě budete těžko dokazovat, že se něco takového stalo.
      Řešením by bylo požádat bývalého zaměstnavatele o oficiální posudek - možná by si netroufl podepsat se pod to, co šíří ústně. Jen nevím, zda se povinnost vystavit posudek dle §60/1 vztahuje i na bývalé zaměstnance. Snad to někdo doplní.

    • 8. 10. 2006 20:12

      1 (neregistrovaný)

      Re: Ochrana osobních údajů
      Uvádí se tam:
      § 60 Pracovní posudky a potvrzení o zaměstnání
      1) Požádá-li z a m ě s t n a n e c zaměstnavatele o vydání posudku o pracovní činnosti (pracovní posudek), je zaměstnavatel povinen do 15 dnů zaměstnanci tento posudek vydat;

      z čehož při správném češtin vyjádření vyplývá,
      KDYŽ zaměstnanec, TAK ještě za doby zaměstnání......
      ne později

    • 9. 10. 2006 7:46

      graver (neregistrovaný)

      Re: Ochrana osobních údajů
      Takže tím rozporujete i to, co jsem uvedl o §60/3, tzn. tvrdíte, že když zaměstnavatel přestane být zaměstnavatelem, smí už o býválém zaměstnanci podávat informace i bez jeho souhlasu (resp. smí podle ZP a problém přechází do sféry ochrany osobních informací).
      Tím také zároveň vykládáte odst. 2 - dle vaší interpretace pokud zaměstnavatel nevydá zaměstnanci ZL do skončení PP, pak už nemusí, protože už neplatí terminologie, uvedená v ZP?
      Odvážné, ale nepřu se.

    • 9. 10. 2006 8:05

      1 (neregistrovaný)

      Re: Ochrana osobních údajů
      Odpovídal jsem k odst. 1
      U odst. 2 ==2) Při skončení....== se nejedná o posudek
      a termín je jasný.....==při==
      U odst. 3 == (3) Jiné informace je zaměstnavatel oprávněn o zaměstnanci podávat pouze s jeho souhlasem, pokud právní předpis nestanoví jinak.

      Zde se nejedná ani o posudek dle 1) ani o potvrzení dle 2)
      ale o jiné informace, takže jenom se souhlasem zaměstnance
      v době trvání prac. poměru a po skončení jenom v případě
      ==pokud právní předpis nestanoví jinak== dle mého názoru
      informace pro policii, soudy a státní orgány vyjmenované
      v právních předpisech pro jejich činnost.
      To je můj názor, pokud jej kdokoliv vyvrátí nebo doplní budu rád.
      Pozn. domovní důvěrnice z toho již vypadly.

    • 8. 10. 2006 20:33

      M.M. (neregistrovaný)

      Re: Ochrana osobních údajů
      Díky. Vše mi pomůže. Navíc informace o mě podal bývalý zaměstnavatel telefonicky neznámé osobě (řediteli firmy). O oficiální posudek dle Vámi uvedeného zákona jsem již požádala. I kdybych o něj požádala za rok je povinnen mi jej vystavit. Do 15 dnů od převzetí písemné žádosti. Měla bych ho dostat do 15.10.06. V případě, že bude napsáno něco, co nebude odpovídat mé skutečné práci, kterou jsem vykonávala, budu muset podat žalobu o nařízení opravit tento posudek. Nic jiného mi nezbyde. Přece si to nenechám líbit. To bych byla nezaměstnatelná, kdyby si každý potenciální zaměstnavatel zavolal do býv. zaměstnání. Nebo jste jiného názoru? Díky za všechny příspěvky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).