Po vyčerpání dovolené si požádá o čerpání rodičovské dovolené, a to maximálně do 3 let věku dítěte. Počítat pracovní dny snad umíte.
Pokud zamestnankyne nastoupi RD hned po MD, muze pozadat o proplaceni dovolene (nebo cerpani ... je to v konecnem dusledku jedno), kterou evidentne nestihne v zakonne dane lhute vycerpat a musite vyhovet. Nebo ji cerpani dovolene naridite ale to cerpani nema vliv na to ze nastoupi paralelne na RD a zacne cerpat rodicovsky prizpevek. Ale zrejme zamestnavatel chce, aby zamestnankyne o dovolenou za aktualni rok, ve kt. odpracovala 60 dnu, a na kt. ma take narok, nepozadala a na konci RD na to zapomela a tim by zamestnavatel usetril. Zakon znam, protoze jsem to resil. Ale uznavam ze vsech 27 dnu proplatit v jednom vyplatnim terminu je blbost, a dovolena se proplati postupne dle prac. dnu v mesici.
Není to jedno, jestliže požádá o proplacení , místo o čerpání, zaměstnavatel NESMÍ dovolenou proplatit. Já vím, že pro zaměstnance je to ve finále stejné, ale bohužel, zákon hovoří jednoznačně a pokud by písemně požádala o proplacení a zaměstnavatel to udělal, hrozí mu docela tučná pokuta od inspektorátu práce. Dále nemůže být současně na řádné dovolené a na rodičovské dovolené. To si pletete s rodičovským příspěvkem. Zaměstnankyně požádá o čerpání dovolené, zároveň bude čerpat rodičovský příspěvek , po vyčerpání řádné dovolené požádá o čerpání rodičovské dovolené, a to až do max. 3 let věku dítěte. Ono lidová tvořivost ve výrazech v pracovním právu nemá co dělat.
Mě to vychází na 11/12 dovolené, tj. 18,5 dne. Od 1.1. do 7.6. zameškáno pro RD a nemoc 113 pracovních dnů, za prvních 100 neodpracovaných dnů se krátí o 1/12,/ § 223 Zákoníku práce/ dny MD jsou postaveny na roveň dnům odpracovaným, pokud si zažádá o čerpání dovolené od 21.12. měl by být nárok 18,5, dne, pokud nezažádá, bude mít dalších 8 neodpracovaných dnů ( RD) a dovolená by se krátila dny o další 1/12, tedy by zůstal nárok 16,5 dne.
Omlouvám se a opravuji.
Paní Vlasta má pravdu, neuvědomila jsem si, že nejde o začátek pracovního poměru, kde by byl nárok jen
na poměrnou část dovolené. V tomto případě jde o krácení dovolené pro překážky na straně zaměstnance.
Oprava:
Bude-li zaměstnankyně dovolenou čerpat v bezprostřední návaznosti na MD před nástupem na RD,
bude mít nárok na 18,5 dne dovolené. Pokud by dovolenou čerpala až po skončení RD, šlo by
o 16,5 nebo 17 dnů dovolené, podle toho, jak zaměstnavatel dovolenou zaokrouhluje. (Podle mne by
zaměstnavatel neměl zaměstnance bezdůvodně poškozovat, dovolenou by měl zaokrouhlit nahoru.)
zákoník práce § 216
(4) Jestliže poměrná část dovolené činí necelý den, zaokrouhlí se na půlden; to platí i pro výpočet dvanáctin dovolené.
takže 11/12 = 18,33 zaokrouhleno na půldny = 18,5
nebo 10/12 = 16,66 zaokrouhleno na půldny = 16,5
Ono to chce aspoň trochu znát zákoník práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
7. 11. 2016 12:27
Dobrý den, prosím o radu. Naše zaměstnankyně odpracovala v letošním roce 60 dní, poté byla v pracovní neschopnosti 36 dní a poté nastoupila na MD. Ta jí končí 15. 11. Nárok na čerpání dovolené má tedy (nárok je 20 dní) 16,5 dne. Jak se postupuje při žádosti o RD, když vyjde 0,5 dne dovolené, nebo se zaokrouhluje? Děkuji