Mateřská dovolená??? Děkuji za odpověď

• (neregistrovaný)

11. 10. 2006 9:01

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jaka se mi bude vypocitavat mateřská a následně rodičovská dovolená, když jsem OSVČ a muj prijem za rok 2006 bude 160 000 hrubýho ( pred zdanením ). Nemocenskou si neplatim a zdravotni i socialni mam minimalni.
    Nebylo by pro me financne lepsi, kdybych se nechala zaevidovat na pracaku? Jak dlouho bych tam musela byt vedena, abych mela narok na nemocenskou v tehotenstvi a na materskou?
    Dekuji moc za odpoved!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2006 9:25

JS (neregistrovaný)

Re: Mateřská dovolená??? Děkuji za odpov
      Pokud jste OSVČ, která si neplatí nemocenské pojištění, nárok na peněžitou pomoc v mateřství nemáte. Pracák by vám asi moc nepomohl - pro výplatu PPM je nutná pojištěná doba jestli se nepletu shruba 9 měsíců během posledních 3 let. Rodičovský příspěvek není nijak závislý na ničem, jen na tom, že máte dítě. Jeho výše je dneska asi 3,5 tis. Od nového roku se zvyšuje na 7 tis. Jeho výplatu si můžete zajistit od měsíce, ve kterém se dítě narodí. (Pokud tedy nebudete mít PPM.)
      JS

• 11. 10. 2006 9:31

Adéla (neregistrovaný)

Dekuji za info...
      Ale ja jsme byla cely rok 2005 v zamestnaneckym pomeru.
      ja nevim ,co mam ted delat...Takze materska by mi vyplacena nebyla ale rodicovska uz ano? Kolik se vyplaci podpora v nezamestnanosti? Dekuji

• 11. 10. 2006 10:00

js (neregistrovaný)

S rodičovskou problém nebude. Ještě, co jste dělala před 2005? Třeba by vám to vyšlo. Zkuste se stavit na OSSZ u referetky, která vás má na starosti, ona si to najde v PC. Mě to řekli na počkání, jestli mám nebo nemám nárok.
      POdpora v nezaměstnanosti je vypočítává taky podle posledních výdělků, ale přesněji o tom nic nevím.
      JS

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).