Pokud neplátce nakoupil od plátce něco za víc než 10.000 Kč, tak by ten plátce mohl potřebovat jeho DIČ kvůli kontrolnímu hlášení k DPH. Musí v něm uvádět všechny doklady na více než 10.000 Kč jednotlivě, přičemž u každého zákazníka, který je podnikatel, musí uvést jeho DIČ, i když dotyčný není plátce. Ale vy se můžete rozhodnout, že mu svoje DIČ nesdělíte, a on pak tento doklad musí do kontrolního hlášení uvést tak, jako by to prodával soukromé osobě - nepodnikateli.
Ono je to naopak - já jako neplátce prodávám zboží plátci a on chce po mně mé DIČ... on si můj doklad, jakožto doklad od neplátce do kontrolního hlášení dát přece nemůže, já daňový doklad nevystavuji, pouze jednoduchý doklad o koupi, kde mám povinnost jako živnostník (ne jako firma) uvést maximálně své jméno, IČ, název zboží, datum, částku atd...
V tom případě je to trouba. Vaše DIČ mu k ničemu není, na nic ho nepotřebuje. Nějak mu to slušně vysvětlete.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
10. 11. 2016 12:03
Dobrý den,
rád bych se zeptal na to, zda má podnikatel - fyzická osoba, neplátce DPH, která prodala zboží plátci DPH, povinnost na jeho žádost sdělit mu svoje DIČ, což je vlastně RČ. Děkuji.