Hlavní navigace

Hrubé porušení kázně

  • (neregistrovaný)

    11. 10. 2006 17:17

    Potřebuji poradit:
    - zaměstnanec 6.10. nepřišel do zaměstnání
    - 7-8.10 - so-ne
    - 9.10. navštívil lékaře, který mu vystavil neschopenku zpětně tj. od 6.10.06 a ještě tentýž den vypsal ukončení nesch. na 14.10.06

    - o tom, že je nemocný /je mimochodem nemocný každý měsíc asi tak 14 dnů, lékař bez problému vystavuje neschopnost i když ve skutečnosti nemocen není / neinformoval zaměstnavatele až 11.10. poslal po dalším zaměstnanci neschopenku....

    Jedná se nám o to, zda ho můžeme písemně upozornit v souvislosti s porušováním prac.kázně na možnost výpovědi, a pokud by se to v průběhu 6 měsíců opakovalo - ukončit s ním pracovní poměr.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2006 17:50

      Sluníčko (neregistrovaný)

      Re: hrubé porušení kázně
      Bohužel, PN má zaměstnanec předat co nejdříve, ale nikde není stanoven termín - čili, nic neporušil. V žádném případě nemůžete zaměstnanci z tohoto titulu napsat písemné upozornění na porušení pracovní kázně. Na pracovní neschopnost se nevztahuje zákoník práce, ale zákon o sociálním zabezpečení. Lidově řečeno: "Pěkně Vás podfoukl! " a i když si myslí, že má vyhráno, můžete mu nemocenskou alespoň znepříjemnit kontrolou. Zde máte dvě možnosti:
      1) požádáte o kontrolu zaměstnance příslušnou OSSZ - musí Vám vyhovět;
      2) vyrazíte na kontrolu ve 2 z firmy. Nebude-li doma řádně dodržovat léčebný režim napíšete si papír, že toho a toho dne jste byli v tolik a tolik hodin tam a tam. Uvedeného jste doma přes opakované bouchání, zvonění, ... doma nemocného nezastihli. Podepíšete a zašlete urychleně na OSSZ. Alespoň mu pokrátí nemocenskou za pátek až sobotu.
      Pokud je pan lékař, který Vám toto dělá, Vašim smluvním lékařem, bylo by dobré při uzavírání nebo prodlužování smlouvy o závodní preventivní péči toto jeho chování zmínit a zohlednit v odměně za poskytovanou péči.

    • 12. 10. 2006 8:19

      Daniela (neregistrovaný)

      Re: hrubé porušení kázně
      Bylo by jeste jedno reseni. Napsat vnitrni rad, ve kterem by byl stanoven termin do kdy ma zamestnanec odevzdat nemoc. listek. Nechat si tento rad podepsat od kazdého zamestnance a zahrnout toto i do smlouvy. My jsme to tak ve firme meli a nekteri "frajirci" na to doleteli..
      Postup pak byl takovy jak pisete.

    • 12. 10. 2006 22:04

      A (neregistrovaný)

      Re: hrubé porušení kázně
      Ovšem pokud by se obrátil na soud s neplatným rozvázáním prac.poměru, těžko by šlo o hrubé porušení kázně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).