Podáte si daňové přiznání, do příjmu dáte částku, kterou jste obdržela, od toho odečtete 30% jako výdaj a to co zbude, tak je zdanitelný příjem. Z toho činí daň 15%, ale můžete si odpočítat nezdanitelnou částku na poplatníka ve výši 24 840,- za celý rok, takže si myslím, že ani žádnou daň nebudete platit.
Dobrý den,
jen poupravuji, podle již zodpovězené otázky daňovým poradcem, do příjmu si dáte pouze tzv. čisté nájemné, pokud paní inkasuje 7000,- měsíčně, a pokud jsou součástí nájmu i zálohy ( teplo, vodné, stočné, elektřina, plyn, atd. ) zdaní jen očištěný nájem tj. 7000 ,- - ( zálohy ).
z tzv. čistého nájmu uplatní skutečné výdaje ( např. za opravy v BJ - samozřejmě nelze zahrnovat do výdajů zálohy, o které byl tzv. čistý příjem očištěn ) nebo uplatní výdaje tzv. % ( u nájmu 30% ) dostane základ daně ( k DPFO )
Docela příjemné je, že příjmy z nájmu ( dle §9 ) nepodléhají EET, tedy lze je inkasovat i hotovostně.
viz :
pokyn Generálního finančního ředitelství D-22, komentující zákon o daních z příjmů, uvádí v komentáři k § 9 ZDPř následující:"Součástí nájemného z nemovitých věcí nebo bytů nejsou úhrady za ceny služeb spojených s jejich užíváním. Obdobně v případě nájmu nebytových prostor není součástí úhrady nájemného platba záloh nebo výdaje za služby, jejichž poskytování je spojeno s nájmem (viz občanský zákoník). Zálohy na služby, např. za vytápění, za dodávku teplé vody, úklid společných prostor v domě, užívání výtahu, dodávku vody z vodovodů a vodáren, odvádění odpadních vodkanalizacemi, užívání domovní prádelny, osvětlení společných prostor v domě, kontrolu a čištění komínů, odvoz popela a smetí, odvoz splašků a čištění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou), které zajišťuje pronajímatel a které po uplynutí roku zúčtuje se skutečnými výdaji za tyto služby, nezahrnuje do zdanitelných příjmů a ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů. Poskytuje-li některé služby sám pronajímatel, jsou zálohy na ceny těchto služeb zdanitelným příjmem pronajímatele."Doporučujeme tedy za zdanitelný příjem považovat pouze "čisté" nájemné.
určitě, ale pořád z tzv. očistěného nájmu bez záloh, počítejme tedy:
A) zdaní celkový příjem ( ke své škodě vč. inkasovaných záloh v nájmu ) pak 7000 x 12 = 84 000,- - 25 200 ( %-ní výdaje 30% ) = 58 800 ZD v DP x 0,15 ( daň 15 % ) = zaplatí 8 820,-
B) očištěný příjem o zálohy ( 7000- 3000 zálohy energií - odhaduji ale jde tak o 30 - 40 % z nájmu) dejme tomu tedy očištěný nájem bude 4000 x 12 = 48 000 - 14 400 (%-ní výdaje 30% ) = 33 600 ZD v DP x 0,15 ( daň 15% ) = zaplatí 5 040,-
tedy touto jednoduchou daň. optimalizací ušetří paní pronajímatelka na DPFO 3780 Kč. ročně
pro M.M. Ale pokud si uplatní v DP nezdanitelnou částku na poplatníka ve výši 24 840,- , tak ušetří úplně všechno, protože vypočítaná daň je 8 820 a od toho odečtě 24 840 = do mínusu nemůže, takže její výsledná daňová povinnost bude O Kč. A navíc se do DP uvádějí jenom příjmy z pronájmu a ne ze služeb a energií, které se potom zúčtovávají .
Dobrý den,
pokud si uplatní slevu na popl. pak samozřejmě je to při těchto částkách inkasovaného nájmu jedno, převyšuje li sleva výši daně, nezaplatí nic.
To ale platí pouze pro tento případ, pokud by byl příjem z nájmu násobně vyšší, daňová povinnost by vznikla i po slevě.
Ano do příjmů se podle metodiky zahrnuje očištěný nájem ( bez energií ).
I když existuje výjimka, u tzv. fondu oprav u které GFŘ umožnilo ( výkladem z roku 2015 )brát je za daňové výdaje momentem zaplacení. ( v případě že není poplatníkem uplatnění výdajů % -tem ). Zde je umožněno vzít celkový inkasovaný nájem pronajímatelem a odečíst jako skutečný výdaj předepsané fondy ze SVJ nebo družstva. Já toho využívám, protože se mi nechce rozpočítávat inkasovaný nájem na čistý nájem a položky záloh, které poté stejně zase platím já jako vlastník bytu do fondu SVJ. Vezmu tedy měsíční nájem celý ( to jsou fondy + něco pro mě ) a odečtu to co jako vlastník mám k zaplacení fondu do SVJ.
A 30% paušál se mi nevyplatí - na tom bych prodělal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 11. 2016 10:20
Jsem duchodkyne a chtela bych od ledna 2017 pronajmou byt v osobnim vlastnitvi. Mes.najem 7000,- , rocni najem 82 tis. Jiny prijem nemam. Jak to bude s podanim priznami a vyse placeni dane z pronajmu?Dekuji za odpoved.J.Gesswein