Re: zaměstnání starobních důchodců
)
není pravda, i starobní důchodce má právo na minimální mzdu , která v roce 2005 činila 42,5 nebo 7185 ,byll- li odměnˇován měsíční mzdou.
Měl-li sjednanou kratší pracovní dobu pak náleží minimální mzda ve výši odpovídající kratší pracovní době. Pouze pro placení dávek na zdravotní poj. není třeba dopočítávat do min. měsíční mzdy, nebotˇpatří do kategorie osob, za které platí poj i stát.
volala jsem ted na VZP tam mi řekli že může starobní důchodce mít klidně 20,- kč/hod na hlavní pracovní poměr, že důchodci jsou státem placená kategorii, a nemusí se dodržovat minimální mzda. tak kdo má pravdu?
Nepleťte si zaplacení mzdy starobnímu důchodci s odvodem
pojistného na ZP. Mzda musí být stanovena alikvotní částí z minimální mzdy - na 4 hodina, tak jako u každého jiného zaměstnance, ale odvod na ZP se provede jen z dosažené mzdy nikoli z minimální mzdy(pojistné platí i stát).
>>>>>Vztahuje se min. mzda i na zaměstanané starobní
>>>>>důchodce na hlavní pracovní poměr? pracuje 4 hod
>>>>>denně.
>>>>>pokud ano prosím o zaslání jaká min. mzda se na ně
>>>>>vztahuj a od kdy, jedná se mi i o rok 2005. Děkuji.
>>>>
>>>>Na starobní důchodce se min. mzda nevztahuje, protože
>>>>za ně pojištění platí také stát.
>>>)
>>>není pravda, i starobní důchodce má právo na
>>>minimální
>>>mzdu , která v roce 2005 činila 42,5 nebo 7185 ,byll-
>>>li odměnˇován měsíční mzdou.
>>>Měl-li sjednanou kratší pracovní dobu pak náleží
>>>minimální mzda ve výši odpovídající kratší pracovní
>>>době.
>>>Pouze pro placení dávek na zdravotní poj. není třeba
>>>dopočítávat do min. měsíční mzdy, nebotˇpatří do
>>>kategorie osob, za které platí poj i stát.
To ve své odpovědi uváděla již Jana.
>>volala jsem ted na VZP tam mi řekli že může starobní
>>důchodce mít klidně 20,- kč/hod na hlavní pracovní
>>poměr, že důchodci jsou státem placená kategorii, a
>>nemusí
>>se dodržovat minimální mzda. tak kdo má pravdu?
>
>Nepleťte si zaplacení mzdy starobnímu důchodci s
>odvodem
>pojistného na ZP. Mzda musí být stanovena alikvotní
>částí z minimální mzdy - na 4 hodina, tak jako u každého
>jiného zaměstnance, ale odvod na ZP se provede jen z
>dosažené mzdy nikoli z minimální mzdy(pojistné platí i
>stát).
Na Vzp Vám odpověděli z hlediska placení zdrav pojištění, kde odvody na ZP nemusí být alespon z min. měsíční mzdy u zaměstnanců za které platí pojišt. i stát, ale z hlediska pracovně právního právního má zaměstnanec dle vyhlášky č.303/1995 Sb nárok na min. mzdu v tomto případě hodinovou.Nedosáhne-li mzda zaměstnance v kalendářním měsíci výše minimální mzdy,(opět ve vztahu k odpr. hodinám) zaměstnavatel rozdíl doplatí. Z uvedeného předpisu platí výjimky např absolvent 90%min.mzdy, mladistvý 80%,75%ČID,50%PID.
Tedy na závěr ZP budete platit z toho co si vydělal,ale na hodinu mu musíte dát alesponˇ MINIM. MZDU tj 42,50 v r.2005.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 10. 2006 10:07
Vztahuje se min. mzda i na zaměstanané starobní důchodce na hlavní pracovní poměr? pracuje 4 hod denně. pokud ano prosím o zaslání jaká min. mzda se na ně vztahuj a od kdy, jedná se mi i o rok 2005. Děkuji.