Dobrý den,
nejprve si dovolím upřesnit, že použití výdajového paušálu pro účely stanovení základu daně z příjmů nemá vliv na registraci k DPH. Plátce DPH může uplatňovat skutečné či paušální výdaje.
Jestli dotaz dobře chápu, ztratil jste faktury vydané, tedy faktury, které vystavujete Vy pro své klienty. V tom případě:
a) pro účely daně z příjmů jste přiznal nižší příjmy, a tedy zaplatil nižší daň z příjmů, a zřejmě i nižší pojistné na sociální a zdravotní pojištění (bez přesných čísel to ovšem nelze tvrdit jednoznačně),
b) z hlediska DPH je podstatná otázka, zda jste za jakýchkoliv 12 měsíců po sobě jdoucích překročil obrat 1 mil. Kč, obrat se nepočítá jen za kalendářní rok, ale průběžně za každých 12 měsíců, po překročení obratu (do něhož se zřejmě započítávají i ty ztracené faktury) byste se musel registrovat jako plátce.
Přesný výčet položek započítávaných od obratu je uveden v § 4a zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty.
Vaše faktury jsou pro Vaše odběratele dokladem o daňových výdajích/nákladech pro účely stanovení základu daně z příjmů. Pokud Vaši odběratelé nepoužívají paušální výdaje, musí při případné kontrole z FÚ doložit výdaje skutečné. A to učiní mj. právě předložením Vašich faktur.
Ohledně komunikace s FÚ: je málo pravděpodobné, že Vás bude finanční úřad sám kontaktovat. Na druhou stranu je fakt, že nepřiznané příjmy jste dle zákona povinen dodatečně přiznat. To vyplývá z daňového řádu (viz § 141 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb.) Finanční úřad má 3 roky na to, aby Vám zdaňovací období zkontrolovat a případný nedoplatek na dani z příjmů doměřil. Např. daň z příjmů za rok 2015 Vám finanční úřad může doměřit do 3 let od posledního dne lhůty pro podání DP za rok 2015, tedy do 3 let od 1. dubna 2016.
Ohledně DPH - pokud Vaše příjmy (obrat) překročily 1 mil. Kč za jakýchkoliv 12 měsíců po sobě jdoucích, doporučuji poradit se s daňovým poradcem.
S přátelským pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
9. 12. 2016 22:06
Dobrý den ,měl bych dotaz.Jsem živnostník a odepisuji si 60% paušal.Tedy nejsem plátce DPH a v minulém roce jsem nemohl dohledat faktury č.23-28 tudíž jsem je nezapočítal do celkového obratu.Po třídění papírů jsem faktury nalezl zapadené.Nedal jsem je ale do daňového přiznání s tím ,že se ozvu až mě někdo bude kontaktovat z Fú.Již to je 7 měsíců a nic .....neměl bych se nějak připomenout? Jak moje faktury fungují pro moje klienty?Co si z nich odepisují když nejsem plátce DPH.Děkuji ....