Jakou budu platit dan z prodeje nemovito

• (neregistrovaný)

17. 10. 2006 13:48

Koupil jsem RD 22.2.1995 potom jsem RD daroval synovi dne 6.4.1999 /dar.dan zaplacena/ syn mi RD vrátil dne 12.1.2005 /dan darovací zaplacena/ a já nyní chci tento RD prodat .

Jaká se bude platit z toho danˇv jaké výši z 2.5 mil. jestli 3 % nebo abych nespadl do § 10 ost.příjmy, /kde prý do 5ti let se to takto FU vyměřuje/ i když od počátku je zřejmé,že stále se jedná o mne a syna a jen darování - daně vždy byly zaplaceny.

Prosím poradte mi co nejdříve,at vím co mám dělat. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2006 15:15

bdm (neregistrovaný)

Re: Jakou budu platit dan z prodeje nemo
      *** Především se podívejte do ZDP §4/1/a, zda se nenajdete v osvobození od daně z příjmu. Při prodeji se Vás ještě týká i daň z převodu nemovitosti ***

• 17. 10. 2006 16:31

bet (neregistrovaný)

Děkuji za odpověd,ale zřejmě §4/1a se mne netýká,jelikož jsem tam neměl trvalý pobyt a RD byl bez dalších změn,a podle Vás by se platil rozdíl od vrácení daru t.j. 2mil. do ceny 2.5 mil. podle § 10 a ještě další 3 % z prodeje to by bylo dvakrát nebo jak si to mám vysvětlit ?

• 17. 10. 2006 16:51

bet (neregistrovaný)

Ještě jeden dotaz,když mám příjmy z pronájmu §9 paušál a když RD prodám to by se zahrnovalo do celkového příjmu nebo by se danilo jen prodej RD podle §1O ??

• 17. 10. 2006 17:02

bdm (neregistrovaný)

1) Podmínkou pro osvobození není nutně trvalý pobyt ale "bydliště" a je tam další umožnění osvobození, a to využití utržených prostředků k bytové potřebě. Dobře ten §4 pročtěte..
      2) Pokud se na Vás osvobození vztahovat tedy nebude, pak jsou to opravdu ty dvě daně: jedna je daň z příjmu - rozdíl nabyl/prodal (§10/5) a druhá je daň z převodu nemovitostí
      3) V daňovém přiznání budete pak vyplňovat dva oddíly: §9 a §10 a ze součtu těch dvou dílčích daňových základů dostenete ten jeden hlavní, který zdaňujete ***

• 17. 10. 2006 17:52

bety (neregistrovaný)

>>>>Koupil jsem RD 22.2.1995 potom jsem RD daroval synovi
      >>>>dne 6.4.1999 /dar.dan zaplacena/ syn mi RD vrátil
      >>>>dne
      >>>>12.1.2005 /dan darovací zaplacena/ a já nyní
      >>>>chci tento RD prodat .
      >>>>
      >>>>Jaká se bude platit z toho danˇv jaké výši z 2.5 mil.
      >>>>jestli 3 % nebo abych nespadl do § 10 ost.příjmy,
      >>>>/kde prý do 5ti let se to takto FU vyměřuje/ i když
      >>>>od
      >>>>počátku je zřejmé,že stále se jedná o mne a syna a
      >>>>jen
      >>>>darování - daně vždy byly zaplaceny.
      >>>>
      >>>>Prosím poradte mi co nejdříve,at vím co mám dělat.
      >>>>Děkuji
      >>>
      >>>*** Především se podívejte do ZDP §4/1/a, zda se
      >>>nenajdete v osvobození od daně z příjmu. Při prodeji
      >>>se Vás
      >>>ještě týká i daň z převodu nemovitosti ***
      >>
      >>Ještě jeden dotaz,když mám příjmy z pronájmu §9
      >>paušál
      >>a když RD prodám to by se zahrnovalo do celkového
      >>příjmu nebo by se danilo jen prodej RD podle §1O ??
      >
      >***

>2) Pokud se na Vás osvobození vztahovat tedy nebude,
      >pak jsou to opravdu ty dvě daně: jedna je daň z příjmu
      >- rozdíl nabyl/prodal (§10/5) a druhá je daň z převodu
      >nemovitostí
      >3) V daňovém přiznání budete pak vyplňovat dva oddíly:
      >§9 a §10 a ze součtu těch dvou dílčích daňových
      >základů dostenete ten jeden hlavní, který zdaňujete ***

Ještě jednou prosím o doplnění,dar byl v hodnotě 1.950 mil. z toho byla zapl.dar.dan,nyní prodej bude za 2.5 mil. to zn.že podle §10 zdaním část nad dva miliony a podle odhadu 1.950 zaplatím 3 % nebo z celé částky 2.5 mil.Kč ono se to zkreslí ještě tím,že to budu muset přidat k zákl.daně z pronájmu a zvýší to je hrůza. Pokud se týká vložení prostředků do bydlení musel by se asi prokázat majetek podle §4 to asi nepůjde nebo jde to nějak udělat ? Ještě jednou prosím o laické vysvětlení a je to hrozné když to je v rodině a nejde s tím nic dělat.Děkuji ještě za radu.

• 17. 10. 2006 17:57

Vlaďka (neregistrovaný)

Kdo něco vlastní, musí být po zásluze potrestán. Daň z převodu nemovitostí platíte 3 % z prodejní ceny nebo z odhadu,a to z té vyšší- u vás tedy z 2.5 mil. Daň z příjmu, tak jak popsala bdm.

• 18. 10. 2006 20:34

1234 (neregistrovaný)

jen malou připomínku - píšete, že tam nemáte trvalé bydliště, ale TP je jen formální úpaj, jde o to, zda jste tam ve skutečnosti bydlela, TP s tím nesouvisí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).