Re: Narovnání záv.§ 5/10-bdm a Leo pomůž
Za zvlášť příznivých okolností se dá uvažovat i o možnosti vystavení dobropisu, záleží na protistraně a možnosti domluvy s ní. Ve hře je i časová rovina - kdy původní fakturace. Každý případ nutno posuzovat individuálně.
Na druhou stranu v pozici dlužníka je mnohdy lépe zaplatit daň místo platby závazku (navíc § 5 ZDP v kombinaci s SP a ZP) - takže to může být i výhra, zvláště v případě, pokud by byl pořizován dlouhodobý majetek. Záleží na tom, čím byl závazek vyvážen v "aktivech". Končím s rozvíjením tohoto tématu.
Dodaňují jen "věřitelé" v DE, v účtu přece ne, spravedlivé to není, ale má to aspoň logiku.
Ale u dlužníků ne - tam je to spravedlivé v účtu - měli to předtím v nákladech, tak si to tím zdaněním "odpykají". Ale v DE to ve výdajích neměli a stejně musí zdanit. Nebo na tom něco chápu špatně? Jana F.
*** :-))) No, Jani, teď jste mě dostala :-))) já jsem to teď vážně dokopala. Já bych asi měla dělat jen jedno: buď účtnictví nebo DE. Na kombinaci obou já asi nemám :-)))) Teď se mi chce říct, že taky nechci rozvíjet dále tuhle debatu - jenže po takovém sebeznemožnění to asi nemůžu :-))) Takže jo, máte pravdu - nemá to v nákladech, když to nezaplatil. Ale zdanit to musí, když nezaplatí. :-)))
Tak se netrapte, teď mám dny jako korálky jeden za druhým a taky se mi to motá :-))). O spravedlnosti některých zákonů bychom si mohli nechat zdát, stejně tak o nezávislosti a nestrannosti soudců. Takže hezké sny, slunce v duši a KLÍÍÍD.
Děkuju za Vaše reakce.
To jsem ráda, že nejsem jediná, kdo má potíže s neustálým přecházením z DE na účto - beru jednoho klienta po druhém, přeskakuju z jednoho programu na druhý a děsí mě, jak se pletu, co tam udělám za chyby :-)
S tím nepoměrem v prominutých závazcích už jsem otravovala dřív, ale nikoho to moc nezajímá a není divu - kdy nám kdo něco promine, že :-))) Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
18. 10. 2006 10:20
Dobrý den dámy,
potřebuji Vaši radu. Řekněme, že mám závazek ve výši 300 tis. Kč. Dohodou o narovnání dojde k jeho "zrušení". Vedu DE, jsem plátce DPH. Na základě §5/10 a jsem povinna zvýšit ZD o částku závazku. Uplatnila jsem odpočet DPH, ten předpokládám zůstává, nepodávám dodatečné DPH. Je to tak??? Už blbnu, omlouvám se, do DPH-áček a téhle příjmovky mám nemocné dítě a operovaného psa. Děkuju za trpělivost.