Re: odpověď MF - kontrola skladu korunou
Pane 1234, vyjádřil jste to taky diplomaticky. Mně při čtení napadlo spíš několik zcela nediplomatických a nespisovných slov, protože ta odpověď je v praxi na ho*** (= na houby). Achjo. To se máme kvůli výkladům zákonů obracet na soudy? Vím, že by to byl správný postup, ale je prakticky a časově poněkud nereálný. GRRRR :-(((
já a diplomaticky? můj názor (opepřený argumenty a paragrafy) na kk snad znáte. a máte pravdu, rozhodnou až soudy. i když...v evropském právu se asi nemůžu ohánět soudním rozsudkem jako precedensem, že? zvlášť když každý soud v každém kraji rozhodne jinak:-))
Řeším stejný problém. Nejsem si jistá jedné oblasti okolo majetku, zástupci z matky v zahraničí tvrdí, že i podle ČSÚ to můžeme účtovat jinak, já tvrdím, že ne, renomovaný auditor říká, že si není jistý. Tak jsem se vypravila na FÚ, kde mi, zopakovali zákon, řekla jsem jim, jestli, když to udělám podle IAS, je to špatně, oni řekli, že neví. Předtím se mě ještě zeptali co to je IAS. Tak jsem se zeptala, když to posvětí auditor svým kulatým razítkem, jestli to budou respektovat, a řekli, že nemusí, že mohou kontrolou nařídit opravné opatření. Když jsem se zeptala jak to chtějí kontrolovat, když to neumí, řekli, že už na mě nemají čas:))). Omlouvám se všem, kterých se tím dotknu, ale v naší oblasti sedí na FÚ jen ti, kteří se svými znalostmi neuplatnili v soukromém sektoru a podle toho to vypadá.
Oni si to ujasní po dvou-třech letech a potom Vám udělají kontrolu a vysvětlí Vám jak jste měl tehdy postupovat. Vlastní zkušenost. Dala jsem na radu správkyně daně z FÚ, potom asi prodělali školení a nerozpakovali se udělat nám kontrolu a vytknout nám náš postup.
Nevidím důvod proč ne. Odpověď jsem obdržel od Ing. Sedlákové (referent) z oddělení legislativy daně z příjmů fizyckých osob.
Dovolím si ještě říct svůj názor. Můj dotaz zněl zda v DE je při vedení skladu povoleno používat kontrolu skladu korunou . Neuváděl jsem žádné podrobnosti ze své živnosti. Jednalo se mi pouze o to jest-li taková možnost existuje nebo ne. V dřívějších příspěvcích totiž zaznělo, že kontrola skladu korunou byla zrušena zároveň se zrušením JÚ a zavedením DE. Odpověď jsem pochopil tak, že co není zakázáno je povoleno. Jen tak okrajově, plátcem DPH jsem se stal od 1.1.2005 a hned po prvním přiznání se mi ohlásil FÚ na kontrolu - myslím, že tomu říkají místní šetření nebo tak nějak. V době kdy tato kontrola probíhala a oni kontrolovali podle čeho jsem si spočítal nadměrný odpočet, došlo i na otázku vedení skladu - prohlásil jsem, že vedu sklad korunou. Na to nic neříkali a dál se tím nezabývali. Mě tenkrát nenapadlo, rozvinovat debatu do detailů a byl jsem rád, že to ukončili.
Jardo díky, s vámi bych šla do pekla :-))) Tím chci říct, že jste muž činu a je na vás spolehnutí a to co píšete přesně vystihuje podstatu - kk zakázaná není (jak se tady vyhlašovalo), ale FÚ může případně uložit (to nikdo nepopíral) - ale dokud neuloží, je to na poplatníkovi. Mně se ta odpověď líbí :-))) Jana F.
kde tam vidíte, že fú může případně uložit? (ne že by nemohl, ale já to tam nějak nevidím)
já tam čtu, že fú může posoudit, zda je to možné v konkrétním případě. např. v případě uvedeném tady včera KK nebyla postačující, fú přešel na pomůcky, dodanil, soud fř podržel,.
Dnes mi přišly na stůl metodické aktuality č. 9/2006. Je tam dotaz na způsob vedení skladu maloobchodu. Dotaz je sice položen účetní jednotkou, nicméně se odpověď vztahuje na jakéhokoliv maloprodejce. Cituji :
"Maloobchodní jednotka-prodejna je jedno místo uložení a v těchto prodejnách bývá i obvyklé, že personál je za uložené zásoby hmotně odpovědný. V praxi se používá pro tento systém EVIDENCE ZÁSOB pojem KONTROLA KORUNOU. Příklad na kontrolu korunou byl uveden v Met.aktualitách č.10/2005. Tento zdánlivě jednoduchý systém evidence má svá úskalí spočívající v prokazování rabatů, prodejních cen, slev apod."
Evidujte korunou, ale nezapoměňte si nějakým svým vnitřním předpisem-opatřením-ceníky apod. zajistit prokázání těchto údajů případné kontrole FÚ.
To myslíte ten příklad, na který dal odkaz pan "1" a který se týkal účetnictví, ne DE :-)))? To už sem můžete rovnou uvádět jako důkaz vámi kontrolované subjekty, kterým byla doměřená daň za nevedení skladové evidence, co říkáte? Opravdu by mě to zajímalo, i když to asi veřejně psát nesmíte, což chápu. Jana F.
o nutnosti vést sklady i v de vás už přesvědčovat nebudu. ale prostě jinak, než skladovou evidencí nemáte nárok prokázat daňovou účinnost, ani porovnání stavu fyzického s účetním (což zákon u DE vyžaduje)
takže jaký vidíte rozdíl mezi KK u DE a u účetnictví/B? :-))))
vy mi rozhodně nemusíte radit, co nemám dělat. já se snažil, aby nedoplatili podnikatelé na tvrzení účetních, že se evidence vést nemusí. protože pak nebudou schopni nejen prokázat, ale ani splnit to, co ukládá zákon v § o DE, tj. porovnání stavu fyzického s účetním. už i někteří "odborníci" to publikují. možná by se už i judikát na přechod na pomůcky v souvislosti s nevedením skladů našel. doměrky a vyhraná odvolání určitě. vždyť i vaši klienti s DE přece sklady vedou. tak o čem je řeč?
To se pletete, zlato, já s vámi vůbec nehodlám diskutovat na téma sklady. Jen jsem upozornila na skutečnost, že tady prokazujete povinnost vést sklady v DE rozsudkem, který se týká účetnictví. Vaše vyjádření k této věcné, čistě technické poznámce? Jedná se z vaší strany o omyl, nebo je to záměrné matení? Jana F.
laskavě mi neříkejte zlato, mohl bych se z toho osypat. já vám taky neříkám anděli. a neumíte číst. neprokazuji rozsudkem povinnost vést sklady v DE. poukazuji na to, že KK prostě nestačila, a bylo doměřeno.
byla řeč o KK. (to je forma kterou se nahrazuje "skladová evidence" kdybyste to náhodou nevěděla). o tom, zda je či není možné vést KK. ještě jste mi neodpověděla na otázku, jaký je rozdíl mezi KK u Ú a v DE.
poukaz na rozsudek byl proto, že když si ho přečtete celý, tak zjistíte, že když na prokázání nákladů v souladu s §24 nestačí KK v Ú, tak nebude stačit ani v DE. ale to je o správě daní, a to je pro vás španělská vesnice. takže howg. snad ještě už jednou zde kdysi uváděné (a zkuste se zaměřit na slovo přímo a zamyslet se nad tím):
zákon o daních z příjmu sice přímo neuvádí,
že by poplatník musel vést skladovou evidenci
zásob, ale vyjdeme-li z ustanovení § 7b, který
stanoví, že „daňová evidence zajišťuje zjištění
základu daně z příjmu a obsahuje údaje o majetku
a k posl.dni zd.období jsme povinni zjistit
skutečný stav zásob a o případné rozdíly upravit
základ daně, dopracujeme se závěru, že bez
skladové evidence nejsme schopni tyto povinnosti
splnit. Jak jinak bychom zjistili, zda nám něco
přebývá, nebo naopak chybí.
a stejně pořád nechápu, o co vám jde, když vaši klienti si samozřejmě sklady vedou.
Jako obvykle lžete a obracíte fakta. Z mnou citovaného výňatku
z kontroly vyplývá názor, že jedině skladovou evidencí jsou prokazovány nákupy a prodeje ve vztahu průkaznosti výdajů a příjmů dle ZDP. Je jedno zda v Ú nebo DE. Pochopitelně i s odkazem na zákon o cenách (slevy a jejich dokumentace).
Nedávno jste doporučovala shrnutí a tak se o něj pokusím.
U účetních jednotek je to snad jasné.
U FO vedeoucích DE jsou dva názory, které vyplývají z jasných argumentů: Jedna paní povídala že si z prstu vycucala ----
a druhý je založen na principu = Nebude-li pršet, nezmoknem!
Paní -bdm- jasně konstatuje, že se v DE nemusí vést žádná skladová evidence. Tečka. Víc diskuse není třeba.
Ing. Sedláková přípouští vedení skladu korunou což předpokládá nějakou povinnost vést skladovou evidenci. Také tečka.
Jak to vše dopadne uvidíme při nejbližší publikované zprávě
=viz ty na wwwstrábnkách MF nebo rozsudek. Na vše je ještě brzy
když DE se vede teprve dva roky a chlup a kontroly ještě nebyly
(alespoň nebyly publikovány žádné výsledky) Zatím můžete vzhledem ke svým zkušenostem a znalostem opět uspořádat
nějakou anketu (JAKO O ČÍSLOVÁNÍ DOKLADŮ):
- kdo nevede skladovou evidenci, ačkoli nakupuje a prodává
zboží nebo materiál
- kdo vede sklady a NORMÁLNÍ skladovou evidenci
u zboží a materiálu
- kdo vede skladovou evidenci systémem Kontrola korunou.
- kdo zná daň. poradce , který je ochoten za mírný peníz
"zít na sebe" daň. přiznání (jak DPH tak DPFO) při NEVEDENÍ
sklad. evidence nebo vedení syst. KK = doměrek platí klient
pernále daň. poradce.
Pokud by takové potradce znala a doporučila paní LeaX, tak ten bod z té ankety vyřaďte.
Na vše je
>ještě brzy
>když DE se vede teprve dva roky a chlup a kontroly
>ještě nebyly
>(alespoň nebyly publikovány žádné výsledky) >
kontrol už bylo hodně, i pár odvolání. ale vzhledem k tomu, jak dlouho trvají eventuální soudy (nevím ani, zda se někdo z "postižených" odvolal k soudu) si asi ještě počkáme. i když ani judikát u nás není precedens a neznamená to, ať rozhodne soud jakkoliv, že jiný nerozhodne opačně:-(
Každopádně ale budou velmi zajímavá oddůvodnění jak FÚ,
tak i advokátů a jejich daň. poradců, soudních znalců
a oddůvodnění rozsudků.
Zde jde zatím o srandamač - kde si může každý tvrdit co chce.
Ale možná v té anketě, kterou jistě Jana F.s radostí uspořádá (posouzení objektivnosti) se objeví i další názory nejen těch "skalních", viz např Jarda, DM a Maruš..
To je správná úvaha vzít to přepočtem na peníze: každý si může svobodně vybrat, jestli bude raději platit někomu desítky až stovky tisíc za rok za vedení skladové evidence, kterou sice zákon nenařizuje, ale hodila by se pro prokázání, že nekrátíme tržby, nebo riskne případný postih při případné kontrole.
Až budou nějaké příklady, kdy se nevedení skladu v DE postihuje samo o sobě, i když kontrola korunou (a nehrajme si se slovíčky, jestli to je nebo není způsob vedení skladu) vychází důvěryhodně a rabat je přiměřený, pak se zřejmě budou rozhodovat jinak. Asi s tím mnozí praští...Jana F.
Anketa je k ničemu, rozhodující budou praktické zkušenosti z postupu FÚ. Vzhledem k tomu, že trend je vyždímat z prostého lidu co nejvíc, bych se nedivila vůbec ničemu. Je pravda, že co platilo deset let a při kontrolách procházelo, najednou platit nemusí i když se to zdá na hlavu. Není ale zase nutná ta naše typická česká předposranost, s prominutím. Takže v klidu počkejme. Jana F.
Tak si tu anketu udělejte, kdo vám v tom brání :-)))? Například tyto dotazy:
1. Kdo zjevně krátil tržby, nevedl sklady a doměřili mu daň.
2. Kdo zjevně krátil tržby, vedl sklady a nedoměřili mu daň.
3. Kdo nekrátil tržby, dělal jen kontrolu korunou a doměřili mu daň.
Mimochodem ten výraz, co vás tak zaujal, mám od Karla Kryla.
Jana F.
no tak ty statisíce jste snad přepískla, ne? :-)))) velké firmy se už vůbec neobejdou bez skladů, ať už vedou Ú nebo DE. kdo má zaměstnance, taky vede sklady, už kvůli sobě. v dnešní době si většina pořídí sw na sklady, RP, která sklady umí apod. pak nikomu žádné statisíce, ba ani tisíce za sklady neplatí. a u malých firem?
stačí jen upozornit podnikatele, že si musí vést skladovou evidenci. aby byla naprosto v souladu se skutečností, stejně si ji musí vést podnikatel sám a ne účetní, která prdlajs ví, jestli nakoupené zboží ihned prodal, nebo naskladnil tam či onam.
a dávat si ke zvážení - buď mi budete platit desítky tisíc za skladovou evidenci a kontrola bude o.k., nebo ji nepovedete a šance na kontrolu je malá je opravdu rozumné:-)
Re: Pro všechny
Já ten příklad uvedla, protože se sice v tomto konkrétním případě jedná o vedení skladu v úč.jednotce, ale jde úplně v pohodě aplikovat v DE. Maloobchod je maloobchod a každý maloprodejce musí nějakým způsobem vést skladovou evidenci a s ní spojené evidence (ceníky atd.). V těchto diskuzích jde jen o jediné a to, že bez ohledu zda vedu DE nebo účetnictví musím prokázat, jakým způsobem nabývám tržeb, jaký mám rabat, kolik mám zásob na skladě... a kdo tuto problematiku zná, ten dobře ví, že je to velmi složité. Proto se všichni snažíme vzhledem k našim zkušenostem dát co nejlepší radu těm, kteří se s tímto nesetkali a chtějí mít vše v poho. Možná by bylo dobré,abychom se zamysleli sami nad sebou a našimi diskuzemi, protože se hodně odchylujeme od původního dotazu a tazatel se tak někdy ani vlastně nedočká konkrétní odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 10. 2006 7:32
Po poslední diskusi na téma kontrola skladu korunou jsem položil dotaz na MF a zde je odpověď:
"K Vašemu dotazu zda lze v daňové evidenci provádět kontrolu skladu korunou sdělujeme, že zákon č 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, tento postup nezakazuje.
Dovolujeme si upozornit na skutečnost, že MF není oprávněno k závaznému výkladu právních předpisů a rovněž ani k poskytování právního poradenství v individuálních záležitostech.
Při posouzení Vámi předloženého dotazu vycházelo MF výhradně z údajů uvedených ve Vašem podání bez podrobných znalostí konkrétních informací a souvislostí, které se k předmětnému problému vztahují. Posouzení aplikace daňových přdpisů v konkrétním případě je zcela v kompetenci příslušného správce daně, který má k dispozici podrobnější údaje k danému případu."
Hezký den Jarda