Re: Opravdu nikdo neví?Exekuce prodávané
*** Nezlobte se, ale já být Vámi, tak bych to tady neřešila. Zajděte za právníkem a všechno (doklady, datumy,..) mu ukažte. Jedná se asi o dost peněz a může Vám pomoct víc, než někdo tady, kdo to má jen zprostředkovaně. Faktem je, že i když se nemovitost převede, tak se tento stav dá zvrátit a uspokojují se věřitelé. Na nic nečekejte... ***
*** Víte, ono realitka vůbec nemusí tušit, že prodávající nějaké dluhy má a i zpětně se dá převod zrušit. Podle mě je to všechno dost složité na to, aby se to řešilo touhle cestou. ***
Vím, a vím o čem mluvím. Prostě RK musí mít takové postupy aby výšeuvedený případ nenastal. Dá se tomu zabránit celkem lehce. Pokud nastal, tak měla vzít štůček bankovek a běžet za vyhlášeným advokátem v oboru a nezdržovat se psaním zde.
Jirko a můžete mi poradit, jakým způsobem "lehce" RK tomu může zabránit? Vše jsme zjiŠťovali a ke dni prodeje nevázlo na nemovitost žádné zástavní právo ani nebyla nařízena nikde exekuce, prostě zjistit se to nedalo, ta exekuce byla vyhlášena nyní, když už jsme dali návrh na vklad na KÚ.
Paní bdm, takže jesti tomu správně rozumím, tak i když už by byl dům převeden na nové majitele a ti byli zapsáni do KN, tak se to dá zvrátit a uspokojit věřitelé prodávajícího dlužníka? To se mi snad ani nechce věřit?
Michal
>>>>>
>>>>>*** Nezlobte se, ale já být Vámi, tak bych to tady
>>>>>neřešila. Zajděte za právníkem a všechno (doklady,
>>>>>datumy,..) mu ukažte. Jedná se asi o dost peněz a
>>>>>může
>>>>>Vám
>>>>>pomoct víc, než někdo tady, kdo to má jen
>>>>>zprostředkovaně. Faktem je, že i když se nemovitost
>>>>>převede, tak se
>>>>>tento stav dá zvrátit a uspokojují se věřitelé. Na
>>>>>nic
>>>>>nečekejte... ***
>>>>RK by měla dbát na bezpečnost prodeje pro obě strany,
>>>>kupujícího i prodávajícího. Potom tato nemilá situace
>>>>nemůže nastat.
>>>
>>>*** Víte, ono realitka vůbec nemusí tušit, že
>>>prodávající nějaké dluhy má a i zpětně se dá převod
>>>zrušit.
>>>Podle mě je to všechno dost složité na to, aby se to
>>>řešilo touhle cestou. ***
>>Vím, a vím o čem mluvím. Prostě RK musí mít takové
>>postupy aby výšeuvedený případ nenastal. Dá se tomu
>>zabránit celkem lehce. Pokud nastal, tak měla vzít
>>štůček
>>bankovek a běžet za vyhlášeným advokátem v oboru a
>>nezdržovat se psaním zde.
>
>Jirko a můžete mi poradit, jakým způsobem "lehce" RK
>tomu může zabránit? Vše jsme zjiŠťovali a ke dni
>prodeje nevázlo na nemovitost žádné zástavní právo ani
>nebyla nařízena nikde exekuce, prostě zjistit se to nedalo,
>ta exekuce byla vyhlášena nyní, když už jsme dali
>návrh na vklad na KÚ.
Peníze dáte do úschovy /jedno jaké/. Vyplatíte až bude uskutečněn převod.
>Paní bdm, takže jesti tomu správně rozumím, tak i když
>už by byl dům převeden na nové majitele a ti byli
>zapsáni do KN, tak se to dá zvrátit a uspokojit věřitelé
>prodávajícího dlužníka? To se mi snad ani nechce
>věřit?
>Michal
*** K otázce na mě: Ano. Existuje totiž něco, co se nazývá odporovatelnost právnímu úkonu (§42a Obč.Z.). Nejsem právník ale z praxe vím, že to může dopadnout tak, že soud může rozhodnout na návrh věřitele, že kupní smlouva se stává neúčinnou
vůči věřiteli a ten se může uspokojit třeba z této nemovitosti. Já bych vážně na nic nečekala...***
Děkuji, koukal jsem na ten zákon, ale není tam žádná lhůta, do kdy se může tento paragraf uplatnit. Nechci si ani představit, že si např. koupím dům a za půl roku mi bude odebrán, aby se mohli uspokojit nároky prodávajícího vůči věřitelům?!....
Michal
Paní bdm, kdyby tedy nakonec došlo k tomu, že bych musel zálohu vracet, jak to provedu účetně v PÚ? Když jsem ji přijal na účet, musel jsem z ní odvést DPH, teď ¨ho budu zase nárokovat?
A ještě bych se vás chtěl zeptat, jak je to nyní s s.r.o. a jeho ručením. Vím, že dříve to bylo tak, že s.r.o. ručila omezeně a to do výše 200. 000,-, po jednateli se nemohli chtít žádné nároky. Jak je to ale teď? Pokuď věřitel není uspokojen z majetku s.r.o. a nebo ta žádný nemá(jak bývá docela obvyklé) uspokojí se věřitel ze soukromého majetku jednatele?
Děkuji moc
Michal
DPH: Budete vlastně opravovat základ daně dle §42/3 ZDPH, a to dobropisem (§43/2)
SRO: ta ručí celým svým majetkem. A po jednateli může žádat náhradu škodu, pokud jí jednatel nějakou způsobí. A pokud jí způsobenou škodu neuhradí, pak platí §194/6 Obch.Z. Všechno je zase věcí prokazování. Určitě to není tak, že společnost se dostane do problémů a jednatel přijde o veškerý svůj majetek :-)) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 10. 2006 10:05
Moc poprosím o radu. Zprostředkovali jsme prodej domu, kde byla sepsána kupní smlouva a byla dána záloha. Kupujícící převedl na účet prodávajícího dohodnutou sumu a my jsme jako RK dali návrh na vklad do katastru nemovitostí 6.10.06, řízení bylo zahájeno 9.10.06, když jsme se dneska informovali na to, proč je řízení pozastaveno,bylo nám sděleno, že na manžela ze strany prodávajících byla uvalena exekuce, již v roce 2005.
Na domě, ale v době prodeje exekuce nebyla. Manžel prý taky žádné oznámení o exekuci nepřevzal, posílali ho na adresu trvalého bydliště, kde se nezdržuje.
Teď jsme celkem zoufalí, chtěl bych se tedy zeptat, v jakém okamžiku přesně exekuce začíná, zda je to oznámením formou dopisu a nebo fyzicky, když exekutoří přijdou a pokud nebyl dům označen jako věc ekxekuce, zda-li ho mohou "vzít" po prodeji a po zadání návrhu na zápis do KM.
Děkuji mnohokrát
Michal