Hlavní navigace

První fakturace do EU!

  • (neregistrovaný)

    20. 10. 2006 10:40

    Dobrý den! Poprvé budeme fakturovat do EU, prosím o kontrolu a radu: dodavatel nám vozí zboží na paletách, které nám fakturuje - tyto palety si při další dodavce odváží zpět. Problém je v tom, že nám do této doby nevystavil dobropis. Rozhodli jsme se mu tyto palety fakturovat (on je plátcem i mi jsme plátci) - fakturu vystavým bez DPH. Jaké náležitosti musí obsahovat tato faktura (musí být v jazyce odběratele), máme poznamenat, že tyto palety si odběratel odvezl? děkuji za radu.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2006 20:50

      Aňa (neregistrovaný)

      Re: první fakturace do EU!
      ***
      1) žádný zákon Vám nepřikazuje vystavit fakturu v jazyce odběratele - např. Němci vystaví v němčině a nezajímá je, jestli rozumíme, nebo ne. Samozřejmě my Češi se podřizujeme a vystavujeme v němčině:-))
      2) Vystavíte bez DPH, jako osvobozené plnění, ale s tím, že si zajistíte důkazní prostředek - protože si palety odvezli sami, nebudete mít doklad od přepravce - je na Vás, jak dokážete, že palety opravdu opustili ČR - např. Vám vystaví oni potvrzení, že to a to zboží od firmy té a té přijali v té a té zemi, datum, podpis, razítko(není vše důležité, ale je to dobré mít).
      Nebo jim např. faxem zašlete kopii faktury a přímo na ní Vám potvrdí, že zboží bylo vyvezeno do konkr.země EU.
      3) DD bude mít náležitosti §34
      4) pokud budete fakturovat v cizí měně, tak den přepočtu bude den zdat. plnění a to je dle §22/3a)=dnem vystavení DD
      Snad jsem na něco nezapoměla
      ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).