Re: Neúčetní program se schopnostmi účet
Nevím, který ekonomický systém umí *nativně* cashflow points apod. - pokud vůbec nějaký. Asi by musel hledat něco, co si to nechá doprogramovat nebo pořizovat datové dumpy a cpát je do externí aplikace (na to by mu stačil i excel).
btw: miniSAP by se mu nehodil? ;-)
To byl vtip - omlouvám se. MiniSAP je lokální (bezserverová) instalace pouze SAP báze vč. ABAP/4 (takže by si tam mohl naprogramovat, co chce), ale bylo by to asi dost velké sousto.
Máte za co, nedělejte ze mně úplného pitomce :-))). Oni jsou to programátoři :-))), já vůbec netuším, o čem píšete. Je to něco podobného, jako kdybych já s Vámi řešila otázky epilace a depilace :-)) Třeba překvapíte, třeba víte. A dost už :-))
>>>>btw: miniSAP by se mu nehodil? ;-)
>>>
>>>Podívám se, neznám, snad najde demo ke stažení.
>>>Děkuju
>>To byl vtip - omlouvám se. MiniSAP je lokální
>>(bezserverová) instalace pouze SAP báze vč. ABAP/4
>>(takže by
>>si tam mohl naprogramovat, co chce), ale bylo by to
>>asi
>>dost velké sousto.
>
>
>Máte za co, nedělejte ze mně úplného pitomce :-))).
>Oni jsou to programátoři :-))), já vůbec netuším, o čem
>píšete. Je to něco podobného, jako kdybych já s Vámi
Ne, vážně, je to prostě omezená verze SAPu bez jednotlivých modulů, jen s bázovým prostředím, ale s programovacím prostředím a hlavně lokálně instalovatelná (bez nutnosti mít spec. server). Takže do toho můžete cpát data zvenku a naprogramovat si jejich zpracování. Ale typické použití to asi není...
Ale tyhle analýzy (future cash, RoCI apod.) nejsou nic jiného, než matematické modely - fakt se to dá udělat i v Excelu.
>řešila otázky epilace a depilace :-)) Třeba překvapíte,
>třeba víte. A dost už :-))
Nějakou vágní představu mám, jen nevím, jaký je v tom rozdíl. Osobně dávám přednost opilaci.
Kdysi před lety jsem to v Excelu+VBA dělal. To je jen pomůcka - důležitý je model (těch je několik). Zadáváte aktuální i budoucí závazky/pohledávky, platební morálku, budoucí úrok, ev. hedging a jiné forexy, když je děláte a xx dalších položek, z nichž některé se zase počítají nebo odhadují, takže docela magie...
Už ani nevím, kde skončil počítač, na kterém to bylo. Ostatně majitelem aplikace byl zaměstnavatel, takže smůla.
Ale jak jsem psal, to programování je to poslední. Pokud chcete vypočítat konkrétní ukazatel, musíte jen znát model. A ten může mít každá firma svůj nebo jsou nějaké standardní. Např. my počítáme každý měsíc free cash, ale počítáme to tak, že by to nikomu jinému asi k ničemu nebylo...
Je vidět, že to tomu pánovi docela myslí - pochopil, že cash-flow co mu dodá účetní vyjadřuje stav dávno minulý a je mu k ničemu. Opravdu by se hodilo mít něco na plánování dopředu - vědět, co si můžu dovolit, do čeho jít, co kdy optimálně zaplatit, jak na tom budu za půl roku, když si teď dovolím vzít leasing a podobně. Program na to zřejmě není (?), takže zbývá "kalkulačka" a "ekonom" jako za starých časů, škoda :-) Jana F.
Re: Prográmek a něco k tomu
Zkuste nějaký speciální program na finanční analýzu hospodaření. Pro naši dozorčí radu dělala jedna Bc.finanční analýzu naší společnosti ( protože my jsme podle majitele blbouni a lháři) a měla to zpracované na nějakém programu, ale já nevím jakém. Nacpaly se tam výsledky minulých třech let, finanční plán na další období včetně investic a pak nám to vyplivlo strašnou spoustu tabulek a grafů, které byly moc hezké, takové barevné, některé vypadaly jako barevné himaláje a nikdo se v nich nevyznal ( ani dozorčí rada, ani jednatel, ani majitel a já jsem omdlela nad cenou za zpracování). Z komentáře k této analýze hospodaření jim vylezly ty samé závěry, co my už dávno ručně měli přepočítáno. Ale tím Vás nechci odradit, opravdu si myslím, že se Vám podaří nějaký takový prográmek najít.
Ano, zkusím, to je přesně to, co chtějí. Já z účetního programu vytahala, co se dalo a otázka zněla "a grafy jsou tam taky??". Jsou, ale informační schopnost nedostatečná, protože např. fixní náklady se mění hodinu od hodiny a oni chtěli vědět, zda si budou za půl roku moci dovolit leasing, kdo ví čeho? v případě, že se podaří tohle a támhleto.... To je ono. Budu lovit. A moc děkuju
Pokud to byl program dělaný na zakázku, tak byl asi pěkně drahý :-/ Dano, asi bys měla uvést, kolik Kč do toho prográmku chce klient investovat. Takové ty chytré prográmky stojí moře peněz, jak pořízení, tak i jejich údržba a aktualizace. A z Tvého dotazu mám pocit, že klient chce "za málo peněz hodně muziky" :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 10. 2006 15:01
Dobrý den,
právě mne poněkud zaskočil klient. Potřeboval by nějaký evidenční program, ve kterém by fakturoval, evidoval zakázky (zadané, ale nevyfakturované), např. i stav BÚ a který by uměl něco jako ekonomickou analýzu z těchto dat. Existuje něco takového?? Z účetnictví zjistíme vše potřebné, aktuálně, ale má představu o programu, který právě dokáže "odhadovat" budoucí stav financí apod. na základě uzavřených smluv, což já v účetnictví nemám.
Děkuji za radu (existuje-li vůbec)