Re: DPH - prodej bytu
*** Převod bytů je po třech letech od nabytí od daně osvobozen (§56/1) - tzn. při osvobozených plněních neodvádíte daň na výstupu. DUZP (§21/5): " Při převodu nemovitosti se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné
a) dnem doručení listiny, ve které je uvedeno datum právních účinků vkladu do katastru nemovitostí, včetně prodeje nemovitosti ve veřejné dražbě podle zvláštního právního předpisu,16..." ***
Jak mám pochopit podmínku, pokud prodám do 3 let zaplatím DPH, pokud po 3 letech, je to osvobozeno, ale není možný odpočet. Proto mě napadlo, že musím DPH 5% odvést.
Nenalézám žádné řešení, neboť nemohu provést ani opravu odpočtu daně roku 2002.
Prosím ozvěte se mi ještě.
*** Já mám pocit, že Vás jen trošku mate pojem - název "osvobozené od daně bez nároku na odpočet". Plnění v oddíle 8 jsou osvobozená za těch dále upřesňujících podmínek v jednotlivých paragrafech (52-62). Pokud podmínky splníte (třeba ty tři roky), pak je plnění osvobozeno od daně. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
24. 10. 2006 13:22
Prosím velmi o radu někoho, kdo má v tom, na rozdíl ode mne, jasno.
S.r.o. koupila v r. 2002 nový byt 70 m2, uplatnila nárok na odpočet DPH 5%, při jeho pořízení i u dalších nákladů při zařízení a provozu bytu. Byt byl využíván jako kancelář. Společnost nyní byt prodala, návrh na zápis do LV byl podán v 8/2006.
Prodej bytu je asi osvobozeným plněním, ale protože byl uplatněn odpočet, musíme odvést DPH 5%? Povinnost odvést daň nastane dnem příjetí zálohy na kupní cenu postupně? A zapíše se na řádek 215 přiznání k DPH?
Samotné DUZP nastane až okamžikem, kdy obdržím smlouvu z KN s doložkou o provedení vkladu, nebo už datem provedení zápisu do LV?