Re: DPH na paragonu - špatně
Dobře to není, ale rozdíl je cca 2-3 Kč, takže bych to moc neřešila a zaúčtovala tak, jak je. Kdyby šlo o větší částku, tak bych požádala o opravu, ale kvůli této částce ztrácet čas ... to mi fakt přijde nesmyslné. Uvědomte si jen, kolik času byste nad tím strávila a jakou hodnotu má ten váš čas. I kdybychom počítali hodnotu vašeho času 1 Kč/min (a to byste byla levná), tak s tím strávíte aspoň 5 minut = 5 Kč.... a už je to víc než ten rozdíl :-)) Plus telefony nebo jízdné atd. Kašlete na to a zaúčtujte to, jak to je.
Jednou jsem si v takovém případě opravila základ a DPH, aby to odpovídalo celkové částce a program na mne nekřičel. Kontrola mi to odhalila, řekli, že v takovém případě je za chybný výpočet odpovědný vystavitel daňového dokladu, že jsem to klidně mohla zaúčtovat s chybou. Ovšem vzhledem k tomu, že jsem si uplatnila menší odpočet než protistrana odvedla státu, tak se vlastně nic neděje. Do zprávy to nepsali.
Správně byste neměla opravovat doklad dodavatele! Buď zajistíte opravu chyby na OBOU stranách, nebo použijete ta čísla, která na dokladu jsou. Pokud jste si uplatnila menší odpočet než na dokladu, tak se na vás samozřejmě nikdo zlobit nebude, ale v opačném případě by to mohl být celkem průšvih, zvlášť u vyšších částek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 10. 2006 9:23
Přišel mi do ruky daňový doklad - prodejka, kde základ DPH je 145.00 a DPH 19% je 30.00, celkem 175.00 Kč. Je tento výpočet DPH po nějakém zaokrouhlení možný nebo je to špatně. Mě to nijak nevychází a i program na mě při zaúčtování křičí, že ZD neodpovídá výši DPH. Pokud je to špatně, musím dát doklad prodejci opravit a pak teprve zaúčtovat, nebo mohu zaúčtovat tak jak to stojí na dokladu?