Re: Výživné - lze srážet?
Je mi trochu dovné, že vám "papíry" přinesl zaměstnanec, s tím jsem se ještě nesetkala. Vždy to zasílá soud. Není to náhodou jen usnesení, kterým mu bylo výživné vyměřeno? To by ještě neznamenalo, že mu to musíte srážet. Pokud je to ale opravdu exekuce (jednací číslo začíná E..), pak nelze jinak, než vypočítat, kolik mu můžete zabavit - na výživné, které je přednostní pohledávkou, lze srazit celé 2/3. Jestli vám ke srážce nic nezbude, nic srazit nemůžete a jemu roste dluh.
Papíry jsou datovány ještě k loňskému roku. Je to rozsudek a usnesení. Soud nám nic neposlal přestože vím, že jako plátce byla určena naše firma letos, řekla mi to bývalá žena zaměstnance. Jednací číslo usnesení začíná 2E ... Můžu tedy začít srážet jen na základě jejího sdělení a těchto "starých" papírů?
Takže exekuce to opravdu je. A je tam jmenována vaše firma jako jeho zaměstnavatel? Jestli ne, zase nemáte povinnost srážet, ale jde-li o výživné, možná bych udělala něco navíc a dotázala se soudu. Měla by to ale udělat ta bývalá manželka. Jak dlouho u vás ten člověk pracuje? Neměl náhodou tu exekuci v zápočtovém listu?
Pracuje u nás od srpna tohoto roku. V usnesení má jako posledního plátce výživného určený úřad práce. Papíry z ÚP jsem z něho ještě nedostala, uháním ho už od té doby, co nastoupil. Jako plátci nejsme v papírech určeni. Musí tedy existovat ještě jiné, které se k nám nedostaly.
Takže exekuce to opravdu je. A je tam jmenována vaše
>>firma jako jeho zaměstnavatel? Jestli ne, zase nemáte
>>povinnost srážet, ale jde-li o výživné, možná bych
>>udělala něco navíc a dotázala se soudu. Měla by to
>>ale
>>udělat ta bývalá manželka. Jak dlouho u vás ten
>>člověk
>>pracuje? Neměl náhodou tu exekuci v zápočtovém listu?
>Pracuje u nás od srpna tohoto roku. V usnesení má jako
>posledního plátce výživného určený úřad práce. Papíry
>z ÚP jsem z něho ještě nedostala, uháním ho už od té
>doby, co nastoupil. Jako plátci nejsme v papírech
>určeni. Musí tedy existovat ještě jiné, které se k nám
>nedostaly.
Aha. A on vám neodevzdal zápočtový list, že? V zápočtovém listu by měly být jeho závazky uvedeny, vy byste si to tam přečetli a na základě toho máte povinnost oznámit soudu, že u vás začal pracovat, a soud vám pak pošle exekuci, kde budete uvedeni jako jeho zaměstnavatel, povinný provádět srážky. Vy takhle totiž nevíte, jestli se od doby vystavení té původní exekuce něco nezměnilo, výživné mohlo být zrušeno, zvýšeno atd...Asi byste nic neporušili, kdybyste čekali, ale jde-li o výživné, trochu bych se v tom přece jen angažovala, aby se to urychlilo, napsala bych soudu, že u mě pracuje. Soud vám pak i vyčíslí případný dluh. A zaměstnanec ať si to zatím platí sám! Oni to mají strašně jednoduché - hodit odpovědnost na zaměstnavatele a nemít s tím žádnou starost, ani náklady!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
30. 10. 2006 7:14
Zaměstnanec mi přinesl papíry od soudu, že mu mám měsíčně srážet výživné ve výši 1.500,--.
Lze srážet na základě výpočtu "na třetiny"?
Například při výdělku 4.900,- čistého mi základní nezabavitelná částka vyjde víc než čistá mzda, takže mu nemůžu srazit nic.
Jak se to v takovém případě dělá?
Díky.