Odpovědnost za vady u automobilu.

• (neregistrovaný)

30. 10. 2006 8:26

Dobrý den,

jak je to s odpovědností za vady (Občanský zákoník). V paragrafech 504 599 se dočtu, že vady musím vytknout do 6-ti měsíců, pokud zákon nestanoví jinak a v pragrafu 626 odst. 3, že u věcí použitých je doba 24 měsíců, může být zkrácena na 12.
    A jaké datum je rozhodující, datum podání výtky nebo datum doručení zciziteli? Musí být ve "výtce" uváděny nějaké paragrafy a zřejmě je nutná specifikace vad, že? Kde mohu zjistit, jaké vady lze uplatňovat?
    Děkuji za rychlou odpověď.

Radek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 10. 2006 11:43

Radek (neregistrovaný)

Re: Odpovědnost za vady u automobilu.
      V servisu zjistili, že je problém s bočním airbagam (pravděpodobně bylo bourané) a že autu byly stočeny kilometry, cca o 30 000. Pak nějaké závady na klimatizaci, chybějící čidlo venkovní teploty pro klimatizaci, čímž klimatizace nepracuje zcela vpořádku.
      Ještě by mne zajímalo jaké datum je rozhodující. Datum podání výtky nebo datum doručení?

• 30. 10. 2006 13:21

graver (neregistrovaný)

§599 se týká jen možnosti *soudního* uplatnění práv z odpovědnosti za vadu. Tzn. odpovědnost není žalovatelná, pokud převezmete věc s vadou a tuto vadu nevytknete prodejci do 6 měsíců. Na způsob uplatnění to nemá vliv. U použité věci můžete reklamovat pouze vady, které měla věc prokazatelně již při převzetí.
      Event. mě někdo opravte.

• 31. 10. 2006 11:48

Radek (neregistrovaný)

V servisu zjistili, že je problém s bočním airbagam (pravděpodobně bylo bourané) a že autu byly stočeny kilometry, cca o 30 000. Pak nějaké závady na klimatizaci, chybějící čidlo venkovní teploty pro klimatizaci, čímž klimatizace nepracuje zcela vpořádku a také, že je špatná lambda sonda. Prodávající mne o těchto vadách neinformoval. Je možné tyto vady uplatňovat?
      Ještě by mne zajímalo jaké datum je rozhodující. Datum podání výtky nebo datum doručení?

• 31. 10. 2006 12:01

graver (neregistrovaný)

>V servisu zjistili, že je problém s bočním airbagam
      >(pravděpodobně bylo bourané) a že autu byly stočeny
      >kilometry, cca o 30 000. Pak nějaké závady na klimatizaci,
      >chybějící čidlo venkovní teploty pro klimatizaci, čímž
      >klimatizace nepracuje zcela vpořádku a také, že je
      >špatná lambda sonda. Prodávající mne o těchto vadách
      >neinformoval. Je možné tyto vady uplatňovat?
      Plnění z odpovědnosti za tyto vady jistě uplatnit můžete, je ale otázka, jestli se vám podaří prokázat, že se vady vyskytovaly už v okamžiku převzetí vozidla.
      >Ještě by mne zajímalo jaké datum je rozhodující. Datum
      >podání výtky nebo datum doručení?
      Předpokládám, že budete vady reklamovat nebo jste to už udělal. V tom případě asi máte reklamační protokol a datum na něm by bylo rozhodující. Pořád ale nehápu, o co přesně jde. Jestliže se ptáte na výtku, tak to znamená, že jste se nedohodli a budete se soudit? Jak dlouhá doba uplynula od převzetí vozu? Pokud je to několik měsíců, tak je to prakticky bez šancí - prodejce bude tvrdit, že při převzetí se žádná závada nevyskytovala a že jsou všechny důsledkem běžného opotřebení, resp. jste si je způsobil sám provozem vozidla. Na vás jako na straně žalující bude důkazní břemeno.

• 31. 10. 2006 14:04

Radek (neregistrovaný)

9. listopadu to bude 6 měsíců. Já jsem předchozího majitele ohledně této věci ještě nekontaktoval. Ověřuji si, jestli to má vůbec smysl.
      Já mám sepsanou smlouvu, ve které se píše, že mi nezatajil žádné skutečnosti, které by měly vliv na řádné užívání a cenu předmětu koupě, což výše popsané závady mají. A dle Občan. zákoníku paragraf 616 - shoda s kupní smlouvou, si myslím, že výše popsané vady jsou rozporem s kupní smlouvou a pokud se tento rozpor projeví během 6 měsícuů od převzetí věci, považuje se, že věc byla v rozporu s kupní smlouvou v den převzetí věci.

• 31. 10. 2006 14:11

Radek (neregistrovaný)

>>>V servisu zjistili, že je problém s bočním airbagam
      >>>(pravděpodobně bylo bourané) a že autu byly stočeny
      >>>kilometry, cca o 30 000. Pak nějaké závady na
      >>>klimatizaci,
      >>>chybějící čidlo venkovní teploty pro klimatizaci,
      >>>čímž
      >>>klimatizace nepracuje zcela vpořádku a také, že je
      >>>špatná lambda sonda. Prodávající mne o těchto vadách
      >>>neinformoval. Je možné tyto vady uplatňovat?
      Předpokládám, že budete vady reklamovat nebo jste to
      >>už udělal. V tom případě asi máte reklamační protokol
      >>a
      >>datum na něm by bylo rozhodující. Pořád ale nehápu, o
      >>co přesně jde. Jestliže se ptáte na výtku, tak to
      >>znamená, že jste se nedohodli a budete se soudit? Jak
      >>dlouhá doba uplynula od převzetí vozu? Pokud je to
      >>několik
      >>měsíců, tak je to prakticky bez šancí - prodejce bude
      >>tvrdit, že při převzetí se žádná závada nevyskytovala
      >>a že jsou všechny důsledkem běžného opotřebení, resp.
      >>jste si je způsobil sám provozem vozidla. Na vás jako
      >>na straně žalující bude důkazní břemeno.
      >9. listopadu to bude 6 měsíců. Já jsem předchozího
      >majitele ohledně této věci ještě nekontaktoval. Ověřuji
      >si, jestli to má vůbec smysl.
      >Já mám sepsanou smlouvu, ve které se píše, že mi
      >nezatajil žádné skutečnosti, které by měly vliv na řádné
      >užívání a cenu předmětu koupě, což výše popsané závady
      >mají. A dle Občan. zákoníku paragraf 616 - shoda s
      >kupní smlouvou, si myslím, že výše popsané vady jsou
      >rozporem s kupní smlouvou a pokud se tento rozpor projeví
      >během 6 měsícuů od převzetí věci, považuje se, že věc
      >byla v rozporu s kupní smlouvou v den převzetí věci.
      Já vás nechci poučovat, jsem jen laik, který si našel pár paragrafů.
      Prodávající mi vůz prodal jako soukromá osoba, jak mám tedy postupovat při reklamaci vad. Mám reklamaci zaslat doporučeně poštou? Co všechno se v této reklamaci musí uvést?

• 31. 10. 2006 15:07

graver (neregistrovaný)

>Já vás nechci poučovat, jsem jen laik, který si našel
      >pár paragrafů.
      Klidně poučujte - já se rád nechám. Jen se musíte rozhodnout, co chcete dělat - ptát se nebo poučovat. Obojí k jednomu předmětu jde jen velmi obtížně.
      >Prodávající mi vůz prodal jako soukromá osoba, jak mám
      >tedy postupovat při reklamaci vad. Mám reklamaci
      >zaslat doporučeně poštou? Co všechno se v této reklamaci
      >musí uvést?
      Pokud jste koupil od FO nepodnikající, neplatí pro tento vztah §612 a násl. a neplatí ani zákon na ochranu spotřebitele. Proto neexistuje ani definice pojmu reklamace, ani mandatorní způsob jejího provádění. Prostě u prodávajícího průkazně uplatněte své požadavky na jeho odpovědnost.

• 1. 11. 2006 10:59

Radek (neregistrovaný)

Otázka je, zda budu mít při uplatňování oporu v nějakém paragrafu nebo zda bude záležet pouze na něm, jestli mi vyhoví. Mohl byste mi prosím poradit nějaký paragraf, který by se hodil? Pokud nějaký existuje.

• 31. 10. 2006 14:20

graver (neregistrovaný)

Bohužel ne. Toto ustanovení platí pouze pro prodej zboží v obchodě (viz samostatná kapitola v ObčZ).

• 31. 10. 2006 14:32

Radek (neregistrovaný)

Takže, co by jste mi poradil, jak bych měl postupovat, kdyby jste byl na mém místě?

• 1. 11. 2006 9:53

Elén (neregistrovaný)

Předpokládám, že jste to koupil od občana, ne v autobazaru. Moje rada je navštívit ho, když Vás vyhodí, tak nechat napsat právníka /ne vy, ale právník, aby bylo vidět, že to myslíte vážně/ dopis, kde je výše slevy, kterou požadujete a když se toho nelekne, tak to nechat plavat, protože dokazování bude složité a výsledek nejistý. Ze své zkušenosti vím, že někdy takovýto postup účinkuje a prodávající vám něco dá, aby měl pokoj.

• 1. 11. 2006 10:48

Radek (neregistrovaný)

Ano, koupil jsem ho od občana. Ale potom nechápu, co je myšleno odpovědností za skryté vady, když tato odpovšdnost je vpodstatě právně nevymahatelná. Přeci to, že je problém s airbagam a že jsou stočeny kilometry atd. má vliv na cenu auta a pokud mám ve smlouvě uvedenu formulaci, že mi nebyly zatajeny žádné vady, které by měly vliv na řádné užívání cenu, tak přeci došlo k porušení této části smlouvy. Přece nějaké paragrafy existovat musí, jinak ta odpovědnost není žádná.

• 2. 11. 2006 10:15

Elén (neregistrovaný)

No jo, ale ta vaše smlouva je špatná, muselo by tam být doslova napsáno "airbagy funkční, stav tachometru je XX a odpovídá počtu najetých km". Když tam je jen obecně, že vám nebylo nic zatajeno, tak je to tvrzení proti tvrzení, on řekne, že Vás na to ústně upozornil.

• 4. 11. 2006 11:29

Radek (neregistrovaný)

Ale já mám ještě sepsaný protokol o stavu, kde je počet km uveden a v ruce protokoly z ev. kontroly a technické, kde je také uveden počet km a letos v březnu mělo auto ještě 166tis a v dubnu už jen 138tis. V tomto protokolu jsou vypsány zjevné závady jako odřený nárazník atd. O nefunkčnosti jakékoli jiné součásti, např. těch airbagů se nic nepíše. Ten protokol je podepsán mnou, prodávajícím a ještě jednou osobou, která tam se mnou byla. Ani teď nemám moc šancí? Přece nemůžu výslovně uvádět všechno, co by na autě mělo fungovat. Přece ty věci mají nějaké obvyklé vlastnosti a ty se předpokládají, že je při prodeji mají. I když vím, že bych asi měl větší šanci, pokud bych si ty vlastnosti výslovně vymínil.
      Ještě jsem Vám nepoděkoval za rady, děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).