Hlavní navigace

Doba neurčitá - určitá

  • (neregistrovaný)

    30. 10. 2006 14:37

    Prosím o radu. Zaměstnanci v hlavním PP jsme po 2 letech dali smlouvu na dobu neurčitou. Teď by ale chtěl smlouvu na dobu určitou (do konce roku), protože si chce zpětně zažádat o starobní důchod. Můžeme mu změnit smlouvu z doby neurčité na určitou, když o to sám požádá? Ikdyž je ve firmě přes 2 roky (kdy byl na době určité)? Jak by jste toto řešili? Díky za pomoc.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2006 15:00

      Petra (neregistrovaný)

      Re: Doba neurčitá - určitá
      Smlouva na dobu určitou může být jen po dobu 2 let (např. rok a pak se o rok porodlouží). Potom se musí vystavit sml. na dobu neurčitou. Já bych to nepřepisovala, myslím, že to nejde.

    • 30. 10. 2006 15:06

      Dan (neregistrovaný)

      Re: Doba neurčitá - určitá
      Taky myslím,že to nejde.Max 2 roky a pak na neurčito.On ale potom nedostane ten starobní důchod.Tak nevím,jestli s ním mám rozvázat PP a přijmout ho znovu ale na jinou pracovní činnost a na dobu určitou ... . Šlo by to takhle?

    • 30. 10. 2006 15:22

      Dan (neregistrovaný)

      Re: Doba neurčitá - určitá
      Ikdyž bude mít novou pracovní smlouvu a vykonávat jinou činnost?

    • 30. 10. 2006 15:33

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Doba neurčitá - určitá
      Nezáleží na tom, že bude vykonávat jinou činnost. Jednou jde o pracovní poměr a u něho je omezena doba určitá na maximálně 2 roky. Řešení vidím takové, že byste s ním pracovní poměr ukončili a uzavřeli s ním dohodu o pracovní činnosti (na tu se omezení doby určité nevztahuje). Ta ale může být pouze na polovinu pracovní doby, tj. v průměru maximálně 20 h týdně za sjednané období. Takže by jako pracoval jen 20 h týdně (průměrně) a peníze by dostal takové, jaké si skutečně vydělá. Až ten důchod dostane, tak s ním můžete uzavřít znovu pracovní poměr na dobu určitou, maximálně na 1 rok. Na poživatele star. důchodů se 2leté omezení nevztahuje, naopak, aby nepřišli o důchod, tak přímo musí mít pouze dobu určitou a to maximálně 1 rok. A tuto smlouvu každý rok lze znovu opakovat.

    • 30. 10. 2006 15:43

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: Doba neurčitá - určitá
      Zákoník práce nerozlišuje podmínky v uzavírání na dobu určitou co se týká činnosti.Hovoří se o pracovním poměru, takže tuěch 6 měsíců bude muset dodržet.To, že byste s ním uzavřeli DPČ mu k zpětné výplatě důchodu opravdu nepomůže, zde se mluví rovněž o prac.poměru na dobu určitou.

    • 30. 10. 2006 22:29

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Doba neurčitá - určitá
      >>>>>>>Prosím o radu. Zaměstnanci v hlavním PP jsme po 2
      >>>>>>>letech dali smlouvu na dobu neurčitou. Teď by ale
      >>>>>>>chtěl
      >>>>>>>smlouvu na dobu určitou (do konce roku), protože si
      >>>>>>>chce zpětně zažádat o starobní důchod. Můžeme mu
      >>>>>>>změnit
      >>>>>>>smlouvu z doby neurčité na určitou, když o to sám
      >>>>>>>požádá? Ikdyž je ve firmě přes 2 roky (kdy byl na
      >>>>>>>době

      >Zákoník práce nerozlišuje podmínky v uzavírání na dobu
      >určitou co se týká činnosti.Hovoří se o pracovním
      >poměru, takže tuěch 6 měsíců bude muset dodržet.To, že
      >byste s ním uzavřeli DPČ mu k zpětné výplatě důchodu
      >opravdu nepomůže, zde se mluví rovněž o prac.poměru na
      >dobu určitou.

      Paní Jiřino, na DOPČ se dvouleté omezení nevztahuje. Ta klidně může být uzavírána na dobu určitou neomezeně dlouho. Takže jestliže on byl zaměstnán v pracovním poměru na 2 roky, může teď být zaměstnán u téhož zaměstnavatele pouze na dobu neurčitou. Ale pokud pracovní poměr ukončí a uzavře DOPČ,( což není pracovní poměr), ta může být zas na dobu určitou. On, aby dostal důchod, musí mít poměr buď pouze na dobu určitou (max. na rok) nebo žádný. A protože zaměstnavatel ho v práci chce a on si potřebuje vydělávat, potřebuje mít uzavřen pracovněprávní vztah na dobu určitou proto, že si chce požádat o starobní důchod. Píšete, ža zákon hovoří v souvislosti s přiznáním starobního důchodu o pracovním poměru. Tím lépe. Pak radím totéž, co předtím. Ukončit pracovní poměr, uzavřít DOPČ (protože zaměstnavatel o jeho práci stojí). Až důchod dostane, nemusí už dodržovat půlroční přetržku a může znovu uzavřít pracovní poměr na dobu určitou, nejdéle na rok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).