Re: Daňová evidence
V daňové evidenci jen rozlišujete výdaje daňové od nedaňových. Staré rozdělení z jednoduchého účetnictví, pokud jej používáte, je jen pro Vás. Takže to záleží čistě na Vás, kterou kolonku z daňových výdajů si vyberete. Do režije se dříve házelo všechno co se dalo, ale podle mě by to patřilo spíše do materiálu;).
Ne. Přesto je vhodné mít svůj soupis, který můžete předložit, kdyby někoho napadlo zpochybňovat dokupování aktualizací. Také jsem slyšela, že je to dobré pro prokazování legální licence (nevím tedy, kdo to kontroluje :-)?). Prostě aby člověk nemusel v takových případech prohledávat předchozí roky a věděl, kam sáhnout :-) Na formě evidence ale opravdu nezáleží, já to mám automaticky v PC, když to potřebuji - to záleží na programu. Jana F.
== z pilnosti >si můžete vést karty prakticky na cokoliv:==
Ze zákonné povinnosti = dle z. 586/92
§ 7b Daňová evidence
(1) Daňová evidence zajišťuje zjištění základu daně z příjmů a obsahuje ú d a j e o
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně,
b) m a j e t k u a závazcích.
xxxxxxxxxxxxxxxx
(2) Pro obsahové vymezení složek majetku v daňové evidenci se použijí zvláštní právní předpisy o účetnictví, není-li dále stanoveno jinak.
Myslíte tím, že je povinnost vést evidenci i drobného majetku? Nejsem tak silná ve výkladu zákonů, abych to dokázala zdůvodnit, ale tím majetkem §7b/1/b jsem doposud myslela majetek odpisovaný a pohledávky - tedy to, co má vliv na případné úpravy základu daně z příjmů.
Jinak jak byste vymezil ten drobný majetek, který se podle vás musí(?) evidovat, když pro DE není možnost si vytvořit směrnici od které částky je možné rovnou do spotřeby jako v PÚ a jiné vymezení drobného majetku v zákoně pro DE není?
Ale to jste se spletl. Podle mě evidence DrM není povinná, jen někdy užitečná. A dále následují zásady, které se vám už vůbec, ale vůbec nebudou líbit: forma = stačí samotné zaevidování při nákupu, soupis vedle mám pro vlastní potřebu, co nejvíc z něho vyřazuji už s ohledem na pochyby v případě ukončení (§74/5 - patří tam nebo ne?) a nikam ho dobrovolně necpu. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 10. 2006 16:05
Prosím,kam v daňové evidenci zaúčtovat nákup programu za 15tisíc???Do režie?? Děkuji moc