Darování garáže

• (neregistrovaný)

30. 10. 2006 18:18

Moc prosím o radu. Rodiče mi chtějí darovat garáž. Mám vypracovanou darovací smlouvu, nyní si nechám udělat odhad nemovitosti.
    Musím mít od notáře úředně tuto smlouvu potvrzenou, nebo stačí jen ověření podpisu na MÚ.
    A jakým způsobem bude tato garáž zapsána do katastru nemovitostí? Stačí jen vypsat smlouvu o převodu vlastnictví nemovitostí a nebo je to složitější? Předem moc děkuji za vyjádření.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2006 22:27

olda (neregistrovaný)

Re: darování garáže
      Jistě máte vypracovanou darovací smlouvu v souladu se zněním §628 a dalších obč, zákoníku. Smlouva musí být vyhotovena v počtu účastníků + 2 pro potřeby KÚ.
      Všechny musí být originálně podepsány, na dvou musí být podpisy ověřeny - je jedno, jestli u notáře nebo na MÚ - u notáře to asi bude stát víc peněz. Potom musíte dát návrh na vklad do KN. K návrhu přiložíte výpis z KN, nabývací listiny k nemovitosti smlouvy a kolek v hodnotě 500,-Kč.

• 30. 10. 2006 22:37

olda (neregistrovaný)

Ještě připomínka - po nabytí právní moci vkladu se musí podat přiznání k dani darovací - protože jde o nemovitost, je sazba i I. skupiny 1%. Taktéž musíte podat přiznání k dani z nemovitostí (pokud máte již nějakou nemovitost tak dílčí přiznání)

• 31. 10. 2006 9:08

Karel (neregistrovaný)

Velice moc vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Moc jste mi pomohl. Ještě jednou díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).