NÁZEV NOVÉ S.R.O.

• (neregistrovaný)

31. 10. 2006 8:26

Chceme založit novou s.r.o. Kde nejlépe zjistím, jestli zvolené obchodní jméno již někdo nepoužívá a jak hodně odlišné musí být od již existujících firem? Např. - pokud existuje firma ABCD s.r.o., mohu založit firmu ABCDcomp s.r.o.? Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 10. 2006 8:57

Eva M. (neregistrovaný)

Re: NÁZEV NOVÉ S.R.O.
      Prosím, v jakém zákoně a paragrafu je psáno o těch třech znacích? :-) Já vím jen to, že obchodní zákoník v §10 odst.1 říká - cituji: "Firma nesmí být zaměnitelná s firmou jiného podnikatele a nesmí působit klamavě. K odlišení firmy nestačí rozdílný dodatek označující právní formu." O obchodní firmě (dříve obchodní jméno) hovoří též §8+§9 obch.zák. - viz i zákony zde na serveru.
      Příklad uváděný tazatelem se mi zdá OK, podle mého názoru by měl obch.soud zapsat firmu ABCDcomp s.r.o., pokud existuje pouze firma ABCD s.r.o.

• 31. 10. 2006 12:41

Š (neregistrovaný)

Potom je tam rozdíl 4 znaky a je to OK. Je to praktická zkušenost (a nejen moje) - chtěli po nás rozdíl alespoň 3 znaky, tj. ABCDco s.r.o. by nezapsali

• 31. 10. 2006 14:54

Eva M. (neregistrovaný)

Pokud bych opravdu chtěla firmu ABCDco s.r.o., tak bych je požádala o odůvodnění a odkaz na příslušný paragraf. Z dikce zákona bych já (neprávník) usuzovala, že by mohlo stačit jedno písmenko nebo jedno číslíčko navíc :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).