Re: dlouhodobá nemoc
Musíte sledovat podpůrčí dobu, což je 365 dní, tj. doba, po kterou je možno poskytovat dávky NP. Od datumu poslední nesch. musíte rok zpětně sečíst veškeré dny nemoci a o tyto dny pokrátit délku podpůrčí doby. Nepočítají se dny nemoci, mezi kterými je přetržka půl roku.
Re: dlouhodobá nemoc
Mně OSSZ poslala papír, kde je uvedeno, že byl zaměstnanec nemocný 295 dní a jeho neschopnost trvá. Pokrátila jsem mu dovolenou, ale o krácení podpůrčí doby zaměstnavatelem jsem nic neslyšela. Myslela jsem, že se krátí od té doby, co zam. přinesl neschopenku do současnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 10. 2006 18:22
Dobrý večer,
prosila bych o radu, protože nemám zkušenost s dlouhodobou nemocí zaměstnance, mohl by mne někdo upozornit na co bych si v tomto případě, jako mzdovka, měla dát pozor a co je třeba sledovat?
...a druhá věc - slyšela jsem, že od nového roku by měli mít společníci bez pracovní smlouvy uzavřený pracovní poměr a tedy i pracovní smlouvu, jinak se jim nebude příjem a doba započítávat pro výpočet důchodu. Je to pravda?
Děkuji za odpověď.