Re: Odpisy HM ze zvýšení vstupní ceny
Nejde o TZ, ale o změnu vstupní ceny. Pokud jste odepisovala rovnoměrně, pak zvýšíte vstupní cenu o 1050,00 Kč a dále pokračujete v odpisování. Pokud jste odepisovali zrychleně, pak zvýšíte zůstatkovou cenu a pokračujete v odepisování standatrtním způsobem. Při odepisování nepostupujete jako při TZ, ale pouze odpisy počítáte ze změněné ceny.
Odepisuju zrychleně. Pokud přiřadím odkoupený předmět k již odepisovanému TZ, tak zvýším vstupní cenu. Tím se mi prodlužuje doba odepisování o 3 roky?
Nevím, co není TZ? Nejde mi o to, jestli to je TZ nebo ne, jde mi spíš o odepisování ze zvýšení vstupní ceny.
JS
Kvůlivá tisícovce se Vám přece nemůže natáhnout doba odpisování o tři roky:-)) Jestli chcete, tak mi pošlete potřebné vstupní údaje na uvedený mail, já Vám je proženu Účtem a čestně vrátím:-)
Nebudete odepisovat "ze zvýšené" vstupní ceny (nebo zůstatkové u zrychleného odepisování), ale použijete koef. "v dalších letech odpisování", jelikož nedochází ke zvýšení ceny, ale ke změně ceny.
Pokud máte např. ZC k 1.1. 2000,00, zvýšíte o 1050,00 = 3050,00 Kč * 2 / koef. "v dalších letech
odpisování" pro rok 2007 a výsledkem je odpis za rok 2007.
Najdete v § 29 odst. 7): Při zvýšení nebo snížení vstupní ceny, ke kterému dochází u již odpisovaného majetku z jiného důvodu, než je jeho technické zhodnocení (dále jen "změněná vstupní cena"), se odpis stanoví ze změněné vstupní (zůstatkové) ceny při zachování platné sazby (koeficientu) podle § 31 nebo § 32.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
1. 11. 2006 10:08
Při nákupu HM na leasing se při jeho pořízení udělalo hned technické zhodnocení, jsem zařadila do 2 odp. skup. a už 4 roky odepisuju. V roce 2006 byl předmět leasingu odkoupen za 1050,- Kč. tuto částku bych měla přiřadit na kartu k tech. zhodnocení a odepisovat ze zvýšení vstupní ceny. Pokud dobře chápu zákon, tak se mi odepisování, které by v 2006 skončilo, zvýšením vstupní ceny natáhne o další 3 roky.
Je to tak?
JS