Re: odpočet DPH u oprav budovy
Ten příjem z nájmu bude osvobozený §51, krátit by se to mělo podle §76. Nebo bych uvažovala dát tu opravu rovnou bez nároku na odpočet §75 - to záleží na tom, jaké máte k tomu domu ještě jiné příjmy. Jana F.
Betty to jsou dvě různé věci ta jednorázová úprava odpočtu §78 (vás se stejně netýká, když je to do 40000) a to krácení koeficientem. Ten koeficient v prvním roce, kdy máte poprvé osvobozené plnění (=nájem) je stejně nula a přepočítá se to až za poslední zdaňovací období - pak vlastně vrátíte, co jste si uplatnila (ale to opravdu záleží na těch ostatních příjmech, chce to prostudovat ten § 76, 75 a propočítat, to se takhle říct nedá). Jana F.
Jano dík za upřesnění. Tak tedy nám v prosinci mám součet příjemů za celý rok z nájmu (neplátci DPH) 200 000,- ostatní příjmy z jiných činností 500 000,-. Oprava ve výši 20 000,- . Koeficient = 0,714. Nárok na uplatnění odpočtu = 14 280,-.
Ale není mi zcela jasný §76/6, kde je uvedeno "pokud údaje pro výpočet koeficientu za předcházející rok.... stanoví si si výši zálohového koeficientu plátce podle odhadu". Neměla bych pak provést krácení už v červenci?
A ještě jeden dotaz jak by se postupovalo pokud by opravy byly prováděny v roce 2006 a nájem by byl zahájen až v roce 2007, bude se krátit nárok na odpočet daně zpětně !!? Možná to již trochu komplikuji , ještě jsme k tomu to nedošli, ale chci být připravená na všechny varianty, které mě mohou postihnout.
A ještě mě napadá další možnost nepůjde o opravy , ale situace si vyžádá technické zhodnocení budovy (nad 40 000,-Kč) pak budu tedy provádět upravu odpočtu §78?
Děkuji
>Jano dík za upřesnění. Tak tedy nám v prosinci mám
>součet příjemů za celý rok z nájmu (neplátci DPH) 200
>000,- ostatní příjmy z jiných činností 500 000,-.
>Oprava ve výši 20 000,- . Koeficient = 0,714. Nárok na
>uplatnění odpočtu = 14 280,-.
***Nepřepočítávám to :-), jen dodám, že krátit se budou i ostatní výdaje za ten rok, které se částečně vztahují k příjmům za nájem.
>Ale není mi zcela jasný §76/6, kde je uvedeno "pokud
>údaje pro výpočet koeficientu za předcházející rok....
>stanoví si si výši zálohového koeficientu plátce
>podle odhadu". Neměla bych pak provést krácení už v
>červenci?
***To se musí dohodnout s FÚ - já jsem to v prvním roce poctivě udělala odhadem tak jak píšete, ale oni nám stanovili koef. 0
>A ještě jeden dotaz jak by se postupovalo pokud by
>opravy byly prováděny v roce 2006 a nájem by byl
>zahájen až v roce 2007, bude se krátit nárok na odpočet daně
>zpětně !!? Možná to již trochu komplikuji , ještě
***To by se odečetlo celé v roce 2006 a nic by se nekrátilo.
>jsme k tomu to nedošli, ale chci být připravená na
>všechny varianty, které mě mohou postihnout.
>A ještě mě napadá další možnost nepůjde o opravy , ale
>situace si vyžádá technické zhodnocení budovy (nad 40
>000,-Kč) pak budu tedy provádět upravu odpočtu §78?
***Přesně tak :-)
>Děkuji
>>Ale není mi zcela jasný §76/6, kde je uvedeno "pokud
>>údaje pro výpočet koeficientu za předcházející
>>rok....
>>stanoví si si výši zálohového koeficientu plátce
>>podle odhadu". Neměla bych pak provést krácení už v
>>červenci?
>
>***To se musí dohodnout s FÚ - já jsem to v prvním
>roce poctivě udělala odhadem tak jak píšete, ale oni nám
>stanovili koef. 0
>
>Jano , takže jste během roku neuplatnila DPH a vyrovnání jsme provedla, až na konci roku? Rozumím tomu správně?
Jasně :-) Myslela jsem nulový= žádný koeficient. Prostě nepřepočítávat a pokud ano, tak tam dát "1". V programech je většinou nastavená 0 a pokud nemáte nic v kolonce "krácený nárok" tak se to nijak neprojeví. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
1. 11. 2006 12:59
prosím o radu zkušené:
vlastník budovy , plátce DPH , provede opravu (ne technické zhodnocení budov) budovy a následně ji pronajme neplátci DPH. Bude v tomto případě upravovat odpočet daně uplatněné z faktur za opravu budovy. Předpokládám, že při technickém zhodnocení vyšším jak 40 000,- Kč by byl aplikován par. 78 a zde bych úpravu musela provést. Je moje úvaha správná?
Děkuji za odpověď