Hlavní navigace

Personalitika a mzdy

  • (neregistrovaný)

    1. 11. 2006 19:47

    Dobry den mam dotaz??? kolik hod je určeno na propustku? tet mi ve firmě proplaci 4hod do prace to mam cirka 23km a nevyplati se mi tam jet.. v minule firmě mi proplaceli 8hod s tim že nad určite kylometry se to proplaci... tak jak je to stim do opravdy děkuji moc za kladnou odpověd!!!!!

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2006 20:10

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: personalitika a mzdy
      Jestli myslíte propustku na ošetření u lékaře, pak se proplácí doba nezbytně nutná k ošetření nebo vyšetření, případně ještě doba nezbytně nutná k dojetí zpět do práce, ovšem jen tehdy, pokud nebylo možné k tomu lékaři jít mimo Vaši pracovní dobu a že ten lékař je buď nejblíže bydlišti nebo pracovišti.Pokud jdete ke vzdálenějšímu lékaři a přitom podobného máte blíže, pak se bere pouze doba, která by byla nezbytně nutná k návštěvě toho bližšího. To, že se Vám nevyplatí jet do práce neznamená, že Vám tu dobu musí zaplatit. Buďte rád, že Vám jii omluví. Posuzuje se případ od případu. Příklad:
      Lékař ordinuje od 8 h, je v místě Vašeho bydliště a Vy máte normální pracovní dobu od 6 h. Není možné to zařídit tak, abyste k němu mohl jít mimo pracovní dobu. U lékaře jste prokazatelně byl od 8 do 10 h. Do práce už nejedete. Firma Vám proplatí 2 hodiny, tedy od 8 do 10 h. Může trvat na tom, abyste dojel ještě do práce, což Vám může trvat půl hodiny, takže by Vám zaplatila ještě ten dojezd. Pokud se domluvíte, že už nedojedete a oni povolí, pak Vám zaplatí 2 hodiny a ostatní dobu omluví, ale nezaplatí, nejde už totiž o dobu nezbytně nutnou k ošetření. Kdybyste u lékaře musel při vyšetření strávit dobu od 6 h až do konce Vaší pracovní doby, pak by se platil celý den, ale tak dlouho normální vyšetření či ošetření netrvá.
      Pokud ale bylo možné návštěvu lékaře vykonat mimo pracovní dobu a Vy jdete v pracovní době, pak Vám to omluví, ale nezaplatí nic.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).