Re: povinnost opravy lodžie bytu v SVJ
Používám ji samo já, ale jde mi o to, jestli je lodžie součástí bytu nebo fasády domu a jestli by se oprava cca 5 lodžií v domě měla platit ze společného nebo každý na své náklady. Mě to celkem moc nevadí - sousedům o patro níž už trochu víc. Takže ve výsledku - pokud není součástí bytu (není započítána do jeho plochy) proč bych na své náklady měla odstraňovat závadu která mě neškodí?
Re: povinnost opravy lodžie bytu v SVJ
1. Pokud jde o určení, co je oučástí jednotky, podívejte se do prohlášení vlastníka (vyhledejte si nedávnou diskusi o výměně oken)
2. Taky se na to lze podívat optikou ObčZ, nikoliv zák. o vl. bytů: způsobil vlastník jednotky (např. svou nečinností) tento stav, resp. je za něj odpovědný? Pak by mohla být povinnost navrácení původního stavu na něm, bez ohledu na to, jestli lodžie patří k jednotce nebo společným prostorám (ostatně o tom je i §13/2 zák. o vl. bytů)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
2. 11. 2006 10:24
Zajímalo by mě, kdo je dle zákona povinen opravit lodžii bytu v osobním vlastnictví (při dešti zatéká do spodního bytu) Ve smlouvě o převodu byt. jednotky do osobního vlastnictví - je bytová jednotka ohraničena vnitřní stranou stěn a výplní oken a BALKONOVÉHO ZÁBRADLÍ. Ovšem do plochy bytu není plocha lodžice započítána - nepatř tedy ki příslušenství bytu. Je tedy lodžie součástí bytu a musím si jí opravit na vlastní náklady nebo není a měla byse opravit na náklady společenství? Jedná se o několik lodžií nejen o naší :-) Děkuj za radu.