Re: pohonné hmoty
Auto nevložené do majetku: nelze DPH, nepotřebujete doklady na poh.hm., spotřebu vypočítáte podle km v knize jízd a vyhlášené průměrné ceny. Přesně spočítáte na konci roku, průběžně si můžete počítat orientačně.
Auto vložené do majetku: DPH podle dokladů za poh.hm. (samozřejmě můžete použít souhrnné doklady, nemusíte účtovat každý paragon), kniha jízd jen pro kontrolu, že jste si toho neuplatnili moc.
Re: pohonné hmoty
>>Jak správně účtovat za pohonné hmoty u vozidla
>>používaného pro podnikatelské účely? Dosud jsme
>>evidovali
>>každý doklad za benzin. Lze to udělat souhrnně třeba
>>jednou za čtvrt roku? A to tak, že vedu knihu jízd,
>>dostanu z ní počet najetých km a pak dle průměrné
>>ceny
>>pohonných hmot pro podnikatele vypočítám výdaj za
>>benzin
>>(který mi tím pádem sníží základ pro daň a odvod
>>DPH?),
>>na který vystavím výdajový doklad? Jsme čtvrtletní
>>plátci DPH. Zaráží mě, že Min. financí vydává
>>průměrné
>>ceny zpětně až na konci roku...
>
>Auto nevložené do majetku: nelze DPH,
Omyl, LZE. Pro účely DPH evidujete doklady o nákupu PHM, každý měsíc/čtvrtletí sečtete, zaznamenáte stav km, podle knihy jízd spočítáte koeficient (služebně ujeto děleno celkem ujeto) a tím vynásobíte celkovou DPH. Ověřeno na FÚ P1 (cukali se, protože to nikdo nedělá, ale nakonec uznali, že je na odpočet ze zákona nárok).
Pro účely DzP postupujete, jak bylo popsáno:
>nepotřebujete
>doklady na poh.hm., spotřebu vypočítáte podle km v
>knize jízd a vyhlášené průměrné ceny. Přesně spočítáte na
>konci roku, průběžně si můžete počítat orientačně.
>Auto vložené do majetku: DPH podle dokladů za poh.hm.
>(samozřejmě můžete použít souhrnné doklady, nemusíte
>účtovat každý paragon), kniha jízd jen pro kontrolu, že
>jste si toho neuplatnili moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 11. 2006 15:21
Jak správně účtovat za pohonné hmoty u vozidla používaného pro podnikatelské účely? Dosud jsme evidovali každý doklad za benzin. Lze to udělat souhrnně třeba jednou za čtvrt roku? A to tak, že vedu knihu jízd, dostanu z ní počet najetých km a pak dle průměrné ceny pohonných hmot pro podnikatele vypočítám výdaj za benzin (který mi tím pádem sníží základ pro daň a odvod DPH?), na který vystavím výdajový doklad? Jsme čtvrtletní plátci DPH. Zaráží mě, že Min. financí vydává průměrné ceny zpětně až na konci roku...