Re: Lepší založení nového s.r.o. nebo zm
Přeměna jak Vy říkáte z FO na s.r.o. nijak nejde. Ta samá fyzická osoba si musí založit svoje s.r.o. Pak může převést na s.r.o. pouze majetek a to prodejem nepeněžním vkladem či jiným způsobem. Pohledávky a závazky nelze převádět ty musí nějak vyřešit při ukončení podnikání jako OSVČ.
Pane Luďku, měla jsem na mysli něco jako transformaci FO do s.r.o. Je mi jasné, že vklad je povinný a nemusí být finanční. Ale abych upřímně řekla, jde mi hlavně o to, aby tato FO nemusela "běžet" vedle s.r.o.. Děláme to hlavně proto, že na FO jsou nyní kladeny "likvidační" podmínky, ať je to SP, ZP tak i min. Z.D. Proto bychom chtěli založit s.r.o. Jestli jsem Vás dobře pochopila, tak stejně závazky a pohledávky by se za touto FO "táhly" tak dlouho, pokud by je nevyrovnala. To by však znamenalo buď okamžitá úhrada :-(((, příp. dodanění pohledávek, nebo "šlapat" vedle s.r.o. než se zaplatí.
Ano paní Elen, chápu to stejně jak píšete Vy i pan Luděk.
Takže problémem jsou pohledávky? Nejde to nějak vyřešit? Započíst se závazky při tom ukončení? Závazky vám vadit nemusí, ty při ukončení nejsou pro FÚ problémem. U dodanění pohledávek vás zase může těšit, že z nich nezaplatíte pojištění. Také můžete uvažovat o prodeji pohledávek tomu s.r.o. za nějakou nižší cenu - ale na tento tenký led se nepouštím :-)
Taky by se dalo uvažovat o "šlapání "vedle s.r.o.. Pro DzP - do 15000,- nespadnete do MZD. Pro ZP - to platíte stejně (předpokládám tedy, že nebudete mít výdělek v tom s.r.o. nebo jinde ve výši min. mzdy). Pro OSSZ je to z téhož důvodu bez úniku, ale zase vám to jde do let na důchod a je to v porovnání s částkou, která se platí za zaměstnance zanedbatelné. Jana F.
No právě, v tom s.r.o. by byli zaměstnání. Vím, že závazky FÚ nevadí, ale poškodim klienta, neboť by je daňově nemohl uplatnit. S pohledávkami by to nebylo až tak hrozné. Jenom p.Jano F.nechápu jak jste to myslela, že u dodanění neodvedou pojistné. Vždyť bychom je museli dodanit ještě letos. Máte nějaký odkaz na to, že v případě dodanění pohledávek se neplatí pojistné.
Jinak moc děkuji, že jste se také zapojila do této diskuze.
Jenže odvody ze mzdy jsou ještě daleko vyšší, než to, co odvádí OSVČ, ne? Mám tedy na mysli to povinné minimum, v případě vyššího zisku už je to samozřejmě jinak.
Elen o tom, že pohledávky při ukončení podnikání nepatří do přehledů pro pojišťovny tady byly sáhodlouhé debaty a hádky, nerada bych to znovu rozpoutala :-) Ale mám plno vyjádření k tomu , že to tak je - nějaká mohu poslat, jestli budete mít zájem. Jana F.
>>>No právě, v tom s.r.o. by byli zaměstnání. Vím, že
>>>závazky FÚ nevadí, ale poškodim klienta, neboť by je
>>>daňově nemohl uplatnit. S pohledávkami by to nebylo
>>>až
>>>tak
>>>hrozné. Jenom p.Jano F.nechápu jak jste to myslela,
>>>že
>>>u dodanění neodvedou pojistné. Vždyť bychom je museli
>>>dodanit ještě letos. Máte nějaký odkaz na to, že v
>>>případě dodanění pohledávek se neplatí pojistné.
>>>Jinak moc děkuji, že jste se také zapojila do této
>>>diskuze.
>>**********************
>>Jenže odvody ze mzdy jsou ještě daleko vyšší, než to,
>>co odvádí OSVČ, ne? Mám tedy na mysli to povinné
>>minimum, v případě vyššího zisku už je to samozřejmě
>>jinak.
>>Elen o tom, že pohledávky při ukončení podnikání
>>nepatří do přehledů pro pojišťovny tady byly
>>sáhodlouhé
>>debaty a hádky, nerada bych to znovu rozpoutala :-)
>>Ale
>>mám plno vyjádření k tomu , že to tak je - nějaká
>>mohu
>>poslat, jestli budete mít zájem. Jana F.
>>************************
>Děkuji, byla bych moc ráda. Nějak se snažím tu mozaiku
>poskládat, takže opravdu mi to pomůže. Děkuji moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 11. 2006 21:39
Prosím, nemáte někdo zkušenosti nebo nějaký přepočet, zda je výhodnější založení nového s.r.o., nebo přeměna FO do s.r.o.
Jde mi o fyzické osoby, které mají jako takové svůj "život". Tedy pohledávky, závazky, majetek, zásoby apod. U některých jsme uvažovali o založení s.r.o., ale již asi měsíc sedím a počítám, co je pro ně výhodnější. Nebyli jste někdo ve stejné situaci, a jak jste ji nakonec vyřešili? Uvítala bych všechny názory, aby bylo z čeho vybírat :-)))))) Moc děkuji