Re: Mám dotaz ohledně stravenek.
Bych se toho bála, je pravda, že zaměstnanec má nárok na jednu stravenku za odpracovanou směnu, východisko by bylo asi, kdyby se na faktuře neobjevoval rozpis .. 50 ks á 50 + 50 ks á 30. Nebo teď mě napadlo, co napsat do předpisů že mají nárok na hodnotu 80 Kč která bude vydávána ve dvou stravenkách 50+30? Uvidíte co ostatní.
A myslíte,že to tedy není napadnutelné finančním úřadem?
Napadnutelné poskytování 2 ks stravenek je, jelikož dle zákona má zaměstnanec nárok na 1 příspěvek na jídlo. Pouze při odpracování více jak 11 hod má nárok na 2 příspěvky.
Pokud organizace poskytne svým zaměstnancům stravenky v počtu vyšším než jsou skutečně odpracované směny (ve vašem případě 2 stravenky za 1 odpacovanou směnu kratší jak 11 hod.), nelze příspěvek zaměstnavatele na tyto stravenky u organizace uznat jako daňově uznatelný náklad. Na straně zaměstnance je tento příjem osvobozen podle § 6 odst. 9 písm. b zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů a nezahrnuje se ani do vyměřovacího základu pro zdravotní a sociální pojištění.
Při kontrole FÚ jsem byla upozorněna, že poskytovat smíme 1 stravenku na 1 směnu a hodnota není rozhodující.V různých odborných časopisech bylo také mnohokrát řečeno- vždy pouze jedna stravenky, pokud jsou 2 ks stravenek, jedna se poskytuje třeba ze zisku po zdanění.
>>>>Mám dotaz ohledně stravenek.
>>>>Náš ředitel se rozhodl,že by zvýšil výši
>>>>stravenek,ale
>>>>myslí si,že to udělat tak,že by každému místo jedné
>>>>stravenky dával dvě o hodnotě 50,- a 30,-. Je toto
>>>>možné? Normálně je dáno,že má zaměstnanec nárok jen
>>>>na
>>>>jednu stravenku za den,ale ředitel to chce udělat z
>>>>důvodu
>>>>nerozměňování stravenek v restauracích.
>>>>Takže si někdy můžete koupit jen za 50,- a nemusíte
>>>>být nuceni si koupit jídlo za těch 80,- Kč.
>>>>Jaký na to prosím Váš názor?
>>>>Děkuji za odpovědi
>>>
>>>vo vnútornom predpise uveďte, že sa hodnota
>>>straveniek
>>>zvyšuje na 80,- Kč.Riaditeľov podpis. My to tak máme,
>>>dostávame dve stravenky, hodnota jednej je 40,- Kč.
>>*************
>>Při kontrole FÚ jsem byla upozorněna, že poskytovat
>>smíme 1 stravenku na 1 směnu a hodnota není
>>rozhodující.V různých odborných časopisech bylo také
>>mnohokrát
>>řečeno- vždy pouze jedna stravenky, pokud jsou 2 ks
>>stravenek, jedna se poskytuje třeba ze zisku po
>>zdanění.
>Přesně tak, poskytnout můžete jen 1 stravenku.To, že
>dost firem dává 2, neznamená, že je to správně. FU
>druhou neuzná. Celá hodnota jen ze zisku.
Taky se připojím - naprosto přesně odpověděl "anonym" v 9.45 - po nástupu do firmy jsem vedla velký boj o jednu stravenku, žádali jsme vyjádření finančního úřadu. Odpověděli přesně tak, jak anonym - jedna směna (méně než 11 hodin), jedno jídlo - jedna daňově uznatelná stravenka.
Re: Pro Hanu
Paní Hano, nebuďte tak přísná, každý z nás zde někdy zaválí! Lucka má snahu a asi ji to baví, protože odpovídá hodně rychle. A to se pak stane, že se jeden sekne. Já si myslím, že je každá rada dobrá a že je nás tady dost na to, abychom si navzájem pomohli i tím, že opravíme špatnou odpověď. Zdar a sílu !
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 11. 2006 8:41
Mám dotaz ohledně stravenek.
Náš ředitel se rozhodl,že by zvýšil výši stravenek,ale myslí si,že to udělat tak,že by každému místo jedné stravenky dával dvě o hodnotě 50,- a 30,-. Je toto možné? Normálně je dáno,že má zaměstnanec nárok jen na jednu stravenku za den,ale ředitel to chce udělat z důvodu nerozměňování stravenek v restauracích.
Takže si někdy můžete koupit jen za 50,- a nemusíte být nuceni si koupit jídlo za těch 80,- Kč.
Jaký na to prosím Váš názor?
Děkuji za odpovědi