Hlavní navigace

Začínám podinikat. platba pojistného

  • (neregistrovaný)

    3. 11. 2006 11:36

    Dobrý den,
    začínám podnikat a prosím o radu. Mám založený účet u České Spořitelny (ne podnikatelský, ale běžný), který používám ale pouze na platby které se týkají podnikání. Jak zdokladuji každý měsíc platbu OSSZ a ZP pojistného, když jsem si zadala trvalý příkaz k úhradě? Vyznačím jen na Výpise ze sporožirového účtu nebo jak???
    Dále pobírám provize za vyřízení úvěru od České Spořitelny - jelikož jsem její spolupracovník. Chodí mi jen výpis provizí - ten mohu použít jako doklad o příjmu??
    děkuji za odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 11. 2006 12:28

      eva k. (neregistrovaný)

      Re: začínám podinikat. platba pojistného
      Pokud podnikáte jako fyzická osoba, nemusíte mít podnikatelský účet. A pokud si platíte pojistné ze soukromého účtu, je dokladem pro tyto platby výpis z účtu. Jediný, kdo by mohl mít námotky, že nemáte tento účet veden jako podnikatelský je banka, neboť u soukromého jsou nižší poplatky. Ale pokud nemáte velký pohyb na účtě, tak to nebude zkoumat ani banka. Hlavní rozdíl je v úrocích z běžného účtu: u podnikatelského je úrok nezdaněný a daníte jej sama jako příjmy z kapitálového majetku §8 ZDP, kdežto u nepodnikatelského účtu je již úrok zdaněn bankou. A ještě další ale: u nepodnikatelského účtu si hůře obhajujete, když dáváte poplatky do nákladů. Ale pokud tam máte, jak píšete, jen platby z podnikání, tak by to neměl být problém. Co se týče provizí, na to Vám nemohu zodpovědně odpovědět bez znalosti smlouvy, kterou předpokládám máte ze Spořitelnou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).