Hlavní navigace

Důchodce - podnikání na ŽL DANĚ ???

  • (neregistrovaný)

    6. 11. 2006 20:29

    Prosím o radu jsem důchodce v zimě bych si mohl přivydělat úklidem sněhu pro několik firem případně i v létě úklidem v areálu těch firem - chtějí, abych jim vystavoval faktury. Nebude to vysoká částka, ale já jsem rád, že si mohu přivydělat.
    Jaké z toho budu platit daně - prý sociální , zdravotní a z příjmu. Prosím poraďte mi jak si to propočítat - jestli se mi to vůbec vyplatí. Náklady na to žádné mít nebudu.
    Musím platit nějaké zálohy měsíčně - nebo jednorázově.
    Děkuji všem co mi poradí - nevím si s tím rady.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2006 23:46

      Zdena (neregistrovaný)

      Re: Důchodce - podnikání na ŽL DANĚ ???
      Příklad propočtu:
      Roční fakturace 20.000,- Kč, můžete uplatnit výdaje ve výši 50% příjmů bez povinnosti jejich prokazování, případně platby pojistného na zdrav. a soc. pojištění, pokud jste nějaké hradil, ke zdanění zbývá 10.000,- Kč, ze kterých činí daň z příjmů 1.500,- Kč (platí, pokud jste byl starobním důchodcem již k 1.1. příslušného roku a nemůžete uplatnit ani jiné slevy, např. vyživované dítě).
      Základy výpočtu pro odvod obou pojistných jsou shodné a činí 50% Vašeho ročního "zisku" (příjmy-výdaje), tedy 5.000,- Kč. Pojistné na zdravotní pojištění činí 13,5% uvedeného vyměřovacího základu, v tomto případě 675,- Kč. Pojistné sociální by činilo 29,6% vym.základu, ale při takto nízkých příjmech byste nebyl povinen pojistné platit.
      Zálohy platit nemusíte, alespoň v prvním roce podnikání. Zaplatíte daň z příjmů a pojistné. Uhrazené pojistné pak můžete uplatnit jako výdaj v roce, ve kterém jste je zaplatil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).