Re: Úklid před domem
>>>Dobrý den, mám následující dotaz. Můj tchán vlastí
>>>domek v malém městě, používá se jako rekreační chatu.
>>>Kolem domu prochází chodník, máme povinnost uklízet v
>>>zimě tento chodník, pokud v něm nikdo přes zimní
>>>měsíce
>>>není, a napadne sníh nebo je náledí. Prosím poraďte
>>>jak
>>>toto vyřešit. Není to povinnost města? Děkuji.
>>V nasi republice se ti nahore radi zbavuji
>>zodpovednosti tim, ze sve povinnosti prevedou na ty
>>dole. Takze
>>ano, vy jste povinni v zime chodnik udrzovat.
>>Nejste-li
>>tam, musite si zajistit nekoho, kdo to bude delat za
>>vas.
>>MH
>včera jsem zrovna narazila na
>článek:
>http://www.ceskenoviny.cz/prilohy/paragrafy/index_view.php?id=218697
Koukám, že silniční zákon má dost trhliny ve výkladu, protože když někdo napíše, že "hraničí se silnicí nebo s místní komunikací" tak by to mělo znamenat, že se jedná o chodník přímo navazující na komunikaci, oddělený obrubníkem. V ostatních případech, jako je náš, se také jedná o chodník, ale původní otázka byla směřována jinam. Myslel jsem tím případ, kdy je tchán sice majitelem, ale trvalé bydliště má jinde. Právě na takovéto případy by se mělo také pamatovat, pak už jedině jestli to neupravuje místní vyhláška.
Jak už bylo řečeno, zajištění schůdnosti chodníku řeší zpravidla obecní vyhláška. Odpoveď vám tedy musí dát příslušný odbor obecního úřadu (ten je povinnen váš dotaz zodpovědět).
Trvalé bydliště nerozhoduje - úprava většinou hovoří o majiteli nebo provozovateli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 11. 2006 11:47
Dobrý den, mám následující dotaz. Můj tchán vlastí domek v malém městě, používá se jako rekreační chatu. Kolem domu prochází chodník, máme povinnost uklízet v zimě tento chodník, pokud v něm nikdo přes zimní měsíce není, a napadne sníh nebo je náledí. Prosím poraďte jak toto vyřešit. Není to povinnost města? Děkuji.