Hlavní navigace

Dědictví

  • (neregistrovaný)

    7. 11. 2006 16:00

    Dobrý den,
    prosím o radu jak je to s dědictvím po vlastním otci, který má druhou manželku a ta má dospělé děti z prvního manželství , které nežijí ve společné domácnosti.Jaký podíl dostane vlastní dcera, jeho současná manželka a její děti. Popř. jak lze v závěti vyloučit z dědictví manželku a její děti?Jak to bude s penězi na jeho účtě, které si našetřil z vlastního důchodu. Na účet má přístup pouze otec.Co by musel udělat, aby dědictví připadlo dceři.
    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2006 16:23

      bdm (neregistrovaný)

      Re: dědictví
      *** Pokud se dědí ze zákona, pak děti a manželka dědí rovným dílem - předpokládám, že manželčiny děti z prvního manželství nejsou JEHO děti. Ale jinak v závěti může zvolit své dědice sám nebo jejich podíly. Zkuste Obč.Z. od §460. ***

    • 7. 11. 2006 16:34

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: dědictví
      Pokud otec žije, může svůj majetek dceři darovat. Pak už nebude co dědit.

    • 8. 11. 2006 9:16

      právník (neregistrovaný)

      Re: dědictví
      Není-li závěť, je třeba rozdělit majetek po zůstaviteli na ten, který měl před "novým" manželstvím a který získal za trvání "druhého" manželství. První majetek se dělí mezi jeho manželku a potomky, druhý je SJM, z něhož má manželka 1/2 a druhá polovina se dělí mezi manželku a jeho děti. Děti jeho manželky jsou "mimo hru". Manželka není neopomenutelný dědic, takže ji lze v závěti vyloučit (nic neodkázat) z majetku který byl jen zůstavitele (před druhým manželstvím). Banka by měla účet zablokovat, s penězi na něm je to jako s majetkem (před/po uzavření druhého manželství).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).