Změna ZP

• (neregistrovaný)

7. 11. 2006 22:05

Dobrý večer,
    zaměstnanec v roce 2002 změnil ZP, ale nebral za nutné tuto změnu ohlásit zaměstnavateli. Teprve při odhlášení zaměstnance nám bylo sděleno, že pojištěnec již není pojištěncem dané pojišťovny od roku 2002. Nemáte zkušenost s postupem ZP ohledně penále? Existuje nějaká možnost prominutí penále, jelikož tuto chybu nezavinil zaměstnavatel?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 11. 2006 7:31

Petra (neregistrovaný)

Re: Změna ZP
      Řešila jsem podobný případ, s tím rozdílem, že na vině byla částečně ZP a částečně předchozí účetní. Odvody byly zasílány na jinou pojišťovnu, takže jsem musela udělat opravné přehledy za jednotlivé měsíce, zaslat je na ZP, kam šly odvody chybně - ta nám přeplatek vrátila a to samé na ZP, kam odvody měly jít - tam jsme nedoplatek uhradili. Jednalo se o VZP, takže hned přišli na kontrolu a poradili nám, abychom si napsali žádost o prominutí penále a odstranění tvrdosti zákona. Je to ještě v šetření. Zkuste se přeptat na ZP, určitě vám poradí. Nevím, jestli to u vás bude fungovat stejně, protože to není 5 let jako u nás, ale držím palce.

• 8. 11. 2006 8:46

Dáša (neregistrovaný)

Promiňte, že do toho vstupuji se svou otázkou. Jak jste uděllala opravné přehledy? Ručně? Já si totiž neumím představit, jak jinak by to šlo, když zpětně do mzdového programu nelze nic opravit.

• 8. 11. 2006 8:51

Petra (neregistrovaný)

Ručně, do Wordu zkopírovala šablonu přehledu a pak už jen přepisovala a tiskla. Od r. 1998 do 2005. Už nikdy víc!

• 8. 11. 2006 8:59

Anna (neregistrovaný)

Také mám takovou zkušenost, bylo to také asi za tři roky, a penále nám neprominuli (zapomněla jsem už, která pojišťovna to byla, ale VZP ne). Zavinil to zaměstnanec, takže jsme penále chtěli po něm, ale ne celé, trochu nám ho bylo líto, protože to bylo v řádu desetitisíců. :-))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).