Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 11. 2006 1:36
Zdravím všechny čtenáře tohoto bezvadného serveru a zároveň se obracím s prosbou o radu ohledně přídavků a dávek.
Moje situace je následující - já (24) s přítelkyní (22) čekáme potomka (červen 2007), oba studujeme (a studovat cca další 2 roky hodláme), já pobírám přídavek na vyž. dítě v zákl. míře, oba jsme bez příjmů.
Právě se rozhodujeme co pro nás z hlediska dávek a přídavků bude nejvýhodnější:
a) svatba před narozením potomka nebo po dokončení školy?
b) trvalé bydliště - každý zvlášť nebo spolu, u rodičů, u babičky přítelkyně nebo "sami" na chalupě rodičů (všechny varianty jsou pro nás realizovatelné). Máme nárok na doplatek do životního minima ještě před narozením dítěte?
c) příjmy - rád bych šel pracovat, ale předpokládám, že kdybych teď pracoval na poloviční úvazek při škole, tak si akorát pohoršíme (ztratíme dávky ve výši výdělku a čas strávený prací místo s rodinou) - jak je to s rozhodným obdobím. Asi je dobrým řešením v této situaci práce na ŽL a uplatnění maximální možné výše výdajů nebo ne?
Děkuji všem za informace a přeju stejně plodné dny :o)
Martin