Re: Práce při mateřské dovolené
Pozor na to abyste nepřišla o rod.příspěvek - dítě (do 3 let) nesmí být ve školce více jak 5 dní v měsíci, starší 3 let může být ve školce celý měsíc ale pouze na 4 hodiny. Když budete dělat na zkrácený úvazek a chcete ještě další dítě, myslím, že se další MD bude vypočítávat z průměru, který si tímto snížíte. A ještě nevím určitě, jestli můžete být zaměstnaná v tom poměru, na kterém čerpáte RD. Snad se ještě někdo ozve.
Při peněžité pomoci v mateřství nesmíte vykonávat práci v tom zaměstnání, z něhož byla peněžitá pomoc v mateřství přiznána. Při RD je příjem neomezený, je potřeba také hlídat dni (hodiny) strávené dítětem ve školce viz.výše.
Někde jsem slyšela názor, že je možné pro zaměstnavatele pracovat na dohodu o provedení práce, ze které se neplatí soc.a zdr.pojištění, ale nevím jestli je to pravda.
Mě by zajímalo, zda je možné udělat si ŽL a pracovat jako OSVČ a vykonávat služby na smlouvu o dílo pro tohoto zaměstnavatele a nepřijít o PPM. Nevíte o tom někdo něco více?
Na dohodu jsme to řešili u nás - ovšem musí se hlídat 100 hodin (od roku 2007 by to mělo výt 150 hodin). Pani na RD si dělala jak potřebovala doma a potom jsme to vykázali na dohodu, samozřejmě, že jsme hodiny trochu ponížili, aby jí to vydrželo a nebylo to každý měsíc, vždy jsem to nějak sloučila, nebo jí i předplatila, tak aby to nebylo bráno jako soustavná práce. To ovšem ne každému vyhovuje. Na ten ŽL by to asi šlo, ale je to přesně Švarcsystém a nevím, jestli by se do toho zaměstnavatel pustil, já tedy ne.
>
>>Při peněžité pomoci v mateřství nesmíte vykonávat
>>práci v tom zaměstnání, z něhož byla peněžitá pomoc v
>>mateřství přiznána. Při RD je příjem neomezený, je
>>potřeba
>>také hlídat dni (hodiny) strávené dítětem ve školce
>>viz.výše.
>>Někde jsem slyšela názor, že je možné pro
>>zaměstnavatele pracovat na dohodu o provedení práce,
>>ze které se
>>neplatí soc.a zdr.pojištění, ale nevím jestli je to
>>pravda.
>>Mě by zajímalo, zda je možné udělat si ŽL a pracovat
>>jako OSVČ a vykonávat služby na smlouvu o dílo pro
>>tohoto zaměstnavatele a nepřijít o PPM. Nevíte o tom
>>někdo
>>něco více?
>****
>Na dohodu jsme to řešili u nás - ovšem musí se hlídat
>100 hodin (od roku 2007 by to mělo výt 150 hodin).
>Pani na RD si dělala jak potřebovala doma a potom jsme to
>vykázali na dohodu, samozřejmě, že jsme hodiny trochu
>ponížili, aby jí to vydrželo a nebylo to každý měsíc,
>vždy jsem to nějak sloučila, nebo jí i předplatila,
>tak aby to nebylo bráno jako soustavná práce. To ovšem
>ne každému vyhovuje. Na ten ŽL by to asi šlo, ale je to
>přesně Švarcsystém a nevím, jestli by se do toho
>zaměstnavatel pustil, já tedy ne.
Na dohodu jste to měli i při vyplácení PPM nebo jen při RD?
Na ten ŽL jsem to myslela tak, že bych stejné služby poskytovala i jiným subjektům.
Ještě by mě zajímalo, jestli někdo nevíte, jak je to u společníků v s.r.o. Ti mohou být dále společníky i během vyplácení PPM, jen nesmí mít příjmy jako zaměstnanci této společnosti? A mohou občas něco za společnost vyřídit, podepsat..... bez nároku na příjem? Tomuhle nerozumím
Dohodu při RD (ono by to šlo na zrkácený, ale měla by nižší průměr na další MD o kterou usilovala), naši společníci jsou všichni jako zaměstnanci a vy jste myslela asi jednatelé - a ti u nás nejsou speciálně vyplácení - jsou také zaměstnanci. Taková alternativa jednatel na MD mě ještě nenapadla, to vážně nevím.
Děkuji za informace. Hledám totiž alternativu jak pracovat i prvních půl roku po porodu a nepřijít o PPM. Asi budu muset potřebnou práci udělat jen na dobré slovo jako výpomoc kolegům bez nároku na mzdu :-))), protože přijít kvůli částečnému úvazku (víc bych nestíhala) o PPM se mi nevyplatí. Většinu práce sice udělám doma, ale občas budu muset jít za firmu něco vyřídit a občas podepsat. Pokud bych však neměla pracovat, neměl by ani nikde figurovat můj podpis :-(((
Další 2,5 roku v tomto směru pak není problém, buď budu pracovat na zkrácený úvazek nebo právě na dohodu.
Tak že jestli jsem to pochopila dobře jste jednatel, s nějakým podpisem bych si nelámala hlavu, koneckonců proč by jednatel nemohl udělat něco zadarmo ne? My jsme jednatelé 3 a žádnou odměnu si za to nevyplácíme a ještě to nikomu nepřišlo divný.
Přeju zdravý miminko
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 11. 2006 8:17
Dobrý den,
může mi prosím někdo poradit, jestli můžu zůstat i po nástupu na mateřskou (a později rodičovskou) dovolenou zůstat zaměstnaná u svého stávajícího zaměstnavatele na částečný úvazek a současně pobírat všechny dávky (PPM, rodičovský příspěvek).
Děkuji.