Re: Práce při mateřské dovolené
Pozor na to abyste nepřišla o rod.příspěvek - dítě (do 3 let) nesmí být ve školce více jak 5 dní v měsíci, starší 3 let může být ve školce celý měsíc ale pouze na 4 hodiny. Když budete dělat na zkrácený úvazek a chcete ještě další dítě, myslím, že se další MD bude vypočítávat z průměru, který si tímto snížíte. A ještě nevím určitě, jestli můžete být zaměstnaná v tom poměru, na kterém čerpáte RD. Snad se ještě někdo ozve.
Při peněžité pomoci v mateřství nesmíte vykonávat práci v tom zaměstnání, z něhož byla peněžitá pomoc v mateřství přiznána. Při RD je příjem neomezený, je potřeba také hlídat dni (hodiny) strávené dítětem ve školce viz.výše.
Někde jsem slyšela názor, že je možné pro zaměstnavatele pracovat na dohodu o provedení práce, ze které se neplatí soc.a zdr.pojištění, ale nevím jestli je to pravda.
Mě by zajímalo, zda je možné udělat si ŽL a pracovat jako OSVČ a vykonávat služby na smlouvu o dílo pro tohoto zaměstnavatele a nepřijít o PPM. Nevíte o tom někdo něco více?
Na dohodu jsme to řešili u nás - ovšem musí se hlídat 100 hodin (od roku 2007 by to mělo výt 150 hodin). Pani na RD si dělala jak potřebovala doma a potom jsme to vykázali na dohodu, samozřejmě, že jsme hodiny trochu ponížili, aby jí to vydrželo a nebylo to každý měsíc, vždy jsem to nějak sloučila, nebo jí i předplatila, tak aby to nebylo bráno jako soustavná práce. To ovšem ne každému vyhovuje. Na ten ŽL by to asi šlo, ale je to přesně Švarcsystém a nevím, jestli by se do toho zaměstnavatel pustil, já tedy ne.
>
>>Při peněžité pomoci v mateřství nesmíte vykonávat
>>práci v tom zaměstnání, z něhož byla peněžitá pomoc v
>>mateřství přiznána. Při RD je příjem neomezený, je
>>potřeba
>>také hlídat dni (hodiny) strávené dítětem ve školce
>>viz.výše.
>>Někde jsem slyšela názor, že je možné pro
>>zaměstnavatele pracovat na dohodu o provedení práce,
>>ze které se
>>neplatí soc.a zdr.pojištění, ale nevím jestli je to
>>pravda.
>>Mě by zajímalo, zda je možné udělat si ŽL a pracovat
>>jako OSVČ a vykonávat služby na smlouvu o dílo pro
>>tohoto zaměstnavatele a nepřijít o PPM. Nevíte o tom
>>někdo
>>něco více?
>****
>Na dohodu jsme to řešili u nás - ovšem musí se hlídat
>100 hodin (od roku 2007 by to mělo výt 150 hodin).
>Pani na RD si dělala jak potřebovala doma a potom jsme to
>vykázali na dohodu, samozřejmě, že jsme hodiny trochu
>ponížili, aby jí to vydrželo a nebylo to každý měsíc,
>vždy jsem to nějak sloučila, nebo jí i předplatila,
>tak aby to nebylo bráno jako soustavná práce. To ovšem
>ne každému vyhovuje. Na ten ŽL by to asi šlo, ale je to
>přesně Švarcsystém a nevím, jestli by se do toho
>zaměstnavatel pustil, já tedy ne.
Na dohodu jste to měli i při vyplácení PPM nebo jen při RD?
Na ten ŽL jsem to myslela tak, že bych stejné služby poskytovala i jiným subjektům.
Ještě by mě zajímalo, jestli někdo nevíte, jak je to u společníků v s.r.o. Ti mohou být dále společníky i během vyplácení PPM, jen nesmí mít příjmy jako zaměstnanci této společnosti? A mohou občas něco za společnost vyřídit, podepsat..... bez nároku na příjem? Tomuhle nerozumím
Dohodu při RD (ono by to šlo na zrkácený, ale měla by nižší průměr na další MD o kterou usilovala), naši společníci jsou všichni jako zaměstnanci a vy jste myslela asi jednatelé - a ti u nás nejsou speciálně vyplácení - jsou také zaměstnanci. Taková alternativa jednatel na MD mě ještě nenapadla, to vážně nevím.
Děkuji za informace. Hledám totiž alternativu jak pracovat i prvních půl roku po porodu a nepřijít o PPM. Asi budu muset potřebnou práci udělat jen na dobré slovo jako výpomoc kolegům bez nároku na mzdu :-))), protože přijít kvůli částečnému úvazku (víc bych nestíhala) o PPM se mi nevyplatí. Většinu práce sice udělám doma, ale občas budu muset jít za firmu něco vyřídit a občas podepsat. Pokud bych však neměla pracovat, neměl by ani nikde figurovat můj podpis :-(((
Další 2,5 roku v tomto směru pak není problém, buď budu pracovat na zkrácený úvazek nebo právě na dohodu.
Tak že jestli jsem to pochopila dobře jste jednatel, s nějakým podpisem bych si nelámala hlavu, koneckonců proč by jednatel nemohl udělat něco zadarmo ne? My jsme jednatelé 3 a žádnou odměnu si za to nevyplácíme a ještě to nikomu nepřišlo divný.
Přeju zdravý miminko
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
8. 11. 2006 8:17
Dobrý den,
může mi prosím někdo poradit, jestli můžu zůstat i po nástupu na mateřskou (a později rodičovskou) dovolenou zůstat zaměstnaná u svého stávajícího zaměstnavatele na částečný úvazek a současně pobírat všechny dávky (PPM, rodičovský příspěvek).
Děkuji.