Re: Odměna jednatele s.r.o. - postup ???
Podle mě by byla 15% pouze do 5000,-, jako u zaměstnance, a 20% zálohová daň nad 5 tis. - je to příjem ze závislé činnosti podle § 6 ZDP
Děkuji všem, už mám trochu jasno. Ještě dotaz - nebylo by lepší (výhodnější) tedy místo odměny jednatele (což nakonec vyjde s odvody a daní nastejno, jako by si dal odměšnu coby zaměstnanec) vzít si peníze z firmy jako podíl ze zisk coby společník ? Jak je to pak s daní a odvody (a myslím, že to pak není daňový náklad pro firmu, že ?). Ještě jednou díky. D.
Děkuji za reakce, mám tomu rozumět tedy tak (jedná se o jediného společníka firmy), musí vytvořít dokument "Rozhodnutí společníka při výkonu působení valné hromady", což nahrazuje valnou hromadu (když je sám), kde se bude konstatovat, že mu náleží podíl ze zisku tolik a tolik, ano ? D.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
8. 11. 2006 15:07
S.r.o.: v JEDNÉ osobě - společník, jednatel, zaměstnanec. Jako zaměstnanec má pravidelnou měsíční mzdu, podepsal Prohlášení. Nyní si odsouhlasil odměnu z pozice jednatele. Otázka zní:
1/ Je to daňový náklad s.r.o. ?
2/ Jedná se o vyšší částku, odvádí se sociální a zdravotní pojištění ?
Při vyplacení nebo až po celkovém ročním zúčtování ?
3/ Daň je srážková, tj. 15 % ? Daň se odvede na konci roku při
zúčtování nebo ihned při vyplacení ? Děkuji. D.