Čtvrtletní sleva

• (neregistrovaný)

9. 11. 2006 9:44

Dobrý den,
    nevím, zda srozumitelně popíšu svůj problém. Jsme maloobchod, nakupujeme zboží. Jeden z dodavatelů poskytuje slevy za odběry zboží a to čtvrtletní. Výše slevy je na základě odběrů bez DPH v minulém čtvrtletí. Na faktuře prvního odběru následujícího měsíce, kde je uvedeno zboží v sazbě DPH 5% a DPH 19%, uvedou na konci smluvní čtvrtletní sleva, bez DPH a s DPH, DPH dají podle toho, zda na té faktuře je zboží v sazbě 5% či 19% a tuto částku odečtou. V rekapitulaci je již základ i DPH ponížen o tuto slevu. V případě, že sleva převýší aktuálně fakturované zboží, je tato částka mínusová. Je tento postup správný? Neměla by být rekapitulace nákup zboží, DPH a položka sleva zvlášť mínusem, kterou bychom si dávali do výnosů?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2006 10:26

Simona (neregistrovaný)

Re: Čtvrtletní sleva
      Znamená to, že pokud mám zboží za 1000,- Kč, mohu na něj poskytnout slevu 2000,- Kč? Ještě jsem se domnívala, že sleva se poskytuje ze základu a je bez DPH.

• 13. 11. 2006 9:22

Aňa (neregistrovaný)

Já se také domnívám a také jsme to tak dělali, že pokud je sleva poskytnuta až po zdanit.plnění - jedná se vlastně o smluvní slevu dle odebraného množství zboží, kdy předmětem jsou vlastně jen peníze!, jedná se o platební podmínku a ta není zdanitelným plněním.
      Vystavovali jsme na tuto čtvrtletní slevu fakturu - ne daň.doklad s mínusovou částkou.
      Uvedli jsme celou hodnotu odebraného zboží za čtvrtletí(v částce bez DPH) a dohodnuté % slevy, kterou jsme jim uhradili, či započetli.

• 13. 11. 2006 16:43

Simona (neregistrovaný)

j poskytnout slevu 2000,- Kč? Ještě jsem se
      >>domnívala, že sleva se poskytuje ze základu a je bez
      >>DPH.
      >
      >***
      >Já se také domnívám a také jsme to tak dělali, že
      >pokud je sleva poskytnuta až po zdanit.plnění - jedná se
      >vlastně o smluvní slevu dle odebraného množství zboží,
      >kdy předmětem jsou vlastně jen peníze!, jedná se o
      >platební podmínku a ta není zdanitelným plněním.
      >Vystavovali jsme na tuto čtvrtletní slevu fakturu - ne
      >daň.doklad s mínusovou částkou.
      >Uvedli jsme celou hodnotu odebraného zboží za
      >čtvrtletí(v částce bez DPH) a dohodnuté % slevy, kterou jsme
      >jim uhradili, či započetli.
      Ta Vaše faktura se chovala tedy jako dobropis - uhradili jste ji či započetli odběrateli? Již delší dobu se pokouším najít správné řešení. To Vaše mi připadá správné. Bohužel náš odběratel o tom nechce ani slyšet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).