Re: Leasing v DE
*** Nechci do toho vnášet zmatek a hlavně proto, že jsem se s tímto v DE ještě nesetkala - ale za dob JÚ jsem k nákladovosti leasingu přistupovala stejně jako v PÚ = nákladem bez ohledu na zaplacení a procházelo to bez problému. Snad by to v DE mohlo být stejně (?) ***
*** A když tak nad tím uvažuji, tak i v DE by to tak mělo být. Později (třeba další rok) zaplacený leasing by se do nákladů totiž vůbec nedostal (?) ***
>>>>>V daňové evidenci účtuji leasing podle návodu tvůrců
>>>>>UČTO - splátky jako jiné výdaje a leasing do nákladů
>>>>>1/36 celkové částky.Teď při kontrole zjistili
>>>>>pracovníci
>>>>>FU, že v daném roce nezaplatil poplatník dvě splátky
>>>>>a
>>>>>zaplatil je až v roce následujícím a chtějí mu ty dvě
>>>>>splátky vyloučit z nákladů.Potřeboval bych
>>>>>poradit,jakým způsobem jim mám jejich fikci
>>>>>rozbít/poplatník
>>>>>zaplatil akontaci.takže i když nezaplatil včas
>>>>>splátky,v
>>>>>té době měl více uhrazeno,než proůčtoval do
>>>>>nákladů/.Děkuji.
>>>>Dvě nezaplacené splátky nemůžete v DE dávat do
>>>>nákladů, ale poměrnou část akontace ano.
>>>
>>>*** Nechci do toho vnášet zmatek a hlavně proto, že
>>>jsem se s tímto v DE ještě nesetkala - ale za dob JÚ
>>>jsem k nákladovosti leasingu přistupovala stejně jako
>>>v
>>>PÚ = nákladem bez ohledu na zaplacení a procházelo to
>>>bez problému. Snad by to v DE mohlo být stejně (?)
>>>***
>>
>>*** A když tak nad tím uvažuji, tak i v DE by to tak
>>mělo být. Později (třeba další rok) zaplacený leasing
>>by se do nákladů totiž vůbec nedostal (?) ***¨
>
>*** A v kterém roce mu je vlastně vyloučili z nákladů?
>V tom, ve které měl zaplatit a nezaplatil nebo v tom
>dalším, kdy byly zaplaceny dodatečně? :-) ***
*** Nevím, jestli Vám v argumentaci pomůžu, protože to po mě nikdo nikdy nechtěl a pro JÚ to bylo naprosto samozřejmé a v pořádku. Takže zkusím: v DE existuje jedinná věc, kterou musíte časově rozlišovat, a to je právě nájemné u finančního pronájmu (§24/2/h/2) a o tom snad není sporu. A principem časového rozlišení je přece to, že náklady uplatňujete daňově v tom roce, se kterým souvisí bez ohledu na to, zda byly zaplaceny (nedoplaceny, přeplaceny). Další věcí je to, že tohle zpozdilé nájemné by se do nákladů nedostalo nikdy = nikdy v životě. Nevzpomínám si, že by existoval náklad, který daňovým nákladem je, je uhrazen (sice pozdě) a do daní ho nikdy nedostanete - ani formou dodatečného DP. Tohle opozdilé a zaplacené nájemné by se do nákladů nikdy nedostalo. Snad Vám to nějak pomůže...***
*** A ještě jedna věc (nedá mi to). Když si představíme, že by si někdo leasing předplatil na budoucí rok: do daňových nákladů ho v roce uhrazení nedostane - musí časově rozlišovat. V příštím roce by nájemné samozřejmě neplatil - a podle nich by to znamenalo, že v tom roce příštím by náklad neměl, protože nic neplatil? Bylo by to postavené na hlavu :-) ***
Ano, je to skutečně tak, cituji ze Sedlákové z publikace 1000 řešení 3 ročník 2005.
"Daňová uznatelnost splátek finančního leasingu v DE
V roce 2004 měla FO pronajatý osobní automobil na finanční pronájem s následnou koupí. Dle splátkového kalendáře měla zaplatit 12 splátek, ale banka provedla pouze 10 splátek.
Kolik splátek FO dá do uzávěrkových operací v daňovém přiznání za rok 2004, když vede daňovou evidenci?
V roce 2005 chybějící splátky doplatila, z toho vyplývá, že v roce 2005 uhradí 14 splátek.
Kolik splátek dá do uzávěrkových operací v daňovém přiznání za rok 2005, když i nadále vede daňovou evidenci?
Z hlediska daně z příjmů je třeba při uplatňování nájemného při finančním leasingu osobního automobilu postupovat podle § 24 odst. 2 písm. h) zákona o daních z příjmů. Ten stanoví mimo jiné, že daňovým výdajem je nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku, který lze podle zákona odpisovat, a za podmínek uvedených v odstavci 4; přitom u poplatníků, kteří vedou daňovou evidenci, je nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku výdajem jen v poměrné výši připadající ze sjednané doby na příslušné zdaňovací období.
Z uvedeného ustanovení zákona o daních z příjmů je zřejmé, že pro uplatňování nájemného do daňových výdajů není při finančním leasingu rozhodující jeho skutečné zaplacení. Pokud v r. 2004 trval finanční leasing po celý rok, uplatní poplatník do daňových výdajů 12 poměrných částí z celkového sjednaného nájemného, i když zaplatil pouze 10 splátek. Obdobně tak i v r. 2005 uplatní do daňových výdajů 12 poměrných částí z celkového sjednaného nájemného, pokud finanční leasing trval po celé zdaňovací období, i když zaplatil 14 splátek.
Ing. Eva Sedláková (IV-2005) "
Nedejte se.
Zrovna minulý týden jsme měli kontrolu z FÚ. Klient má taktéž leasing a zaplatil v daném roce o 3 splátky méně než měl, ale odepsali jsme poměrnou část za celých 12 měsíců. Pracovník FÚ nezjistil žádné nedostatky, a že tu kontrolu prováděl opravdu důkladně !!!! :-))))
>>>>
>>>>Nedejte se.
>>>>Zrovna minulý týden jsme měli kontrolu z FÚ. Klient
>>>>má
>>>>taktéž leasing a zaplatil v daném roce o 3 splátky
>>>>méně než měl, ale odepsali jsme poměrnou část za
>>>>celých
>>>>12 měsíců. Pracovník FÚ nezjistil žádné nedostatky, a
>>>>že tu kontrolu prováděl opravdu důkladně !!!! :-))))
>>>>
>>>já to teda pochopil tak, že tazatel dal jeden rok do
>>>výdajů jen 10 splátek, a další 14. fú mu chce 2
>>>vyhodit. takže fú postupuje správně, měl si dát 12
>>>každý rok
>>>- podle splátek, ne podle zaplacení:-))
>>
>>*** Ne, on to upřesnil - chtějí mu to vyhodit v roce,
>>kdy nezaplatil. Ale Vaše odpověď tím pádem vychází
>>taky tak: že ne podle úhrad ale do nákladů podle
>>předpisu. Díky všem, kteří se k tomu vyjádřili :-)
>>***
>
>Můžu se zaptat, jak rozhodla kontrola u Vás?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 11. 2006 10:03
V daňové evidenci účtuji leasing podle návodu tvůrců UČTO - splátky jako jiné výdaje a leasing do nákladů 1/36 celkové částky.Teď při kontrole zjistili pracovníci FU, že v daném roce nezaplatil poplatník dvě splátky a zaplatil je až v roce následujícím a chtějí mu ty dvě splátky vyloučit z nákladů.Potřeboval bych poradit,jakým způsobem jim mám jejich fikci rozbít/poplatník zaplatil akontaci.takže i když nezaplatil včas splátky,v té době měl více uhrazeno,než proůčtoval do nákladů/.Děkuji.