Re: Leasing v DE
*** Nechci do toho vnášet zmatek a hlavně proto, že jsem se s tímto v DE ještě nesetkala - ale za dob JÚ jsem k nákladovosti leasingu přistupovala stejně jako v PÚ = nákladem bez ohledu na zaplacení a procházelo to bez problému. Snad by to v DE mohlo být stejně (?) ***
*** A když tak nad tím uvažuji, tak i v DE by to tak mělo být. Později (třeba další rok) zaplacený leasing by se do nákladů totiž vůbec nedostal (?) ***
>>>>>V daňové evidenci účtuji leasing podle návodu tvůrců
>>>>>UČTO - splátky jako jiné výdaje a leasing do nákladů
>>>>>1/36 celkové částky.Teď při kontrole zjistili
>>>>>pracovníci
>>>>>FU, že v daném roce nezaplatil poplatník dvě splátky
>>>>>a
>>>>>zaplatil je až v roce následujícím a chtějí mu ty dvě
>>>>>splátky vyloučit z nákladů.Potřeboval bych
>>>>>poradit,jakým způsobem jim mám jejich fikci
>>>>>rozbít/poplatník
>>>>>zaplatil akontaci.takže i když nezaplatil včas
>>>>>splátky,v
>>>>>té době měl více uhrazeno,než proůčtoval do
>>>>>nákladů/.Děkuji.
>>>>Dvě nezaplacené splátky nemůžete v DE dávat do
>>>>nákladů, ale poměrnou část akontace ano.
>>>
>>>*** Nechci do toho vnášet zmatek a hlavně proto, že
>>>jsem se s tímto v DE ještě nesetkala - ale za dob JÚ
>>>jsem k nákladovosti leasingu přistupovala stejně jako
>>>v
>>>PÚ = nákladem bez ohledu na zaplacení a procházelo to
>>>bez problému. Snad by to v DE mohlo být stejně (?)
>>>***
>>
>>*** A když tak nad tím uvažuji, tak i v DE by to tak
>>mělo být. Později (třeba další rok) zaplacený leasing
>>by se do nákladů totiž vůbec nedostal (?) ***¨
>
>*** A v kterém roce mu je vlastně vyloučili z nákladů?
>V tom, ve které měl zaplatit a nezaplatil nebo v tom
>dalším, kdy byly zaplaceny dodatečně? :-) ***
*** Nevím, jestli Vám v argumentaci pomůžu, protože to po mě nikdo nikdy nechtěl a pro JÚ to bylo naprosto samozřejmé a v pořádku. Takže zkusím: v DE existuje jedinná věc, kterou musíte časově rozlišovat, a to je právě nájemné u finančního pronájmu (§24/2/h/2) a o tom snad není sporu. A principem časového rozlišení je přece to, že náklady uplatňujete daňově v tom roce, se kterým souvisí bez ohledu na to, zda byly zaplaceny (nedoplaceny, přeplaceny). Další věcí je to, že tohle zpozdilé nájemné by se do nákladů nedostalo nikdy = nikdy v životě. Nevzpomínám si, že by existoval náklad, který daňovým nákladem je, je uhrazen (sice pozdě) a do daní ho nikdy nedostanete - ani formou dodatečného DP. Tohle opozdilé a zaplacené nájemné by se do nákladů nikdy nedostalo. Snad Vám to nějak pomůže...***
*** A ještě jedna věc (nedá mi to). Když si představíme, že by si někdo leasing předplatil na budoucí rok: do daňových nákladů ho v roce uhrazení nedostane - musí časově rozlišovat. V příštím roce by nájemné samozřejmě neplatil - a podle nich by to znamenalo, že v tom roce příštím by náklad neměl, protože nic neplatil? Bylo by to postavené na hlavu :-) ***
Ano, je to skutečně tak, cituji ze Sedlákové z publikace 1000 řešení 3 ročník 2005.
"Daňová uznatelnost splátek finančního leasingu v DE
V roce 2004 měla FO pronajatý osobní automobil na finanční pronájem s následnou koupí. Dle splátkového kalendáře měla zaplatit 12 splátek, ale banka provedla pouze 10 splátek.
Kolik splátek FO dá do uzávěrkových operací v daňovém přiznání za rok 2004, když vede daňovou evidenci?
V roce 2005 chybějící splátky doplatila, z toho vyplývá, že v roce 2005 uhradí 14 splátek.
Kolik splátek dá do uzávěrkových operací v daňovém přiznání za rok 2005, když i nadále vede daňovou evidenci?
Z hlediska daně z příjmů je třeba při uplatňování nájemného při finančním leasingu osobního automobilu postupovat podle § 24 odst. 2 písm. h) zákona o daních z příjmů. Ten stanoví mimo jiné, že daňovým výdajem je nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku, který lze podle zákona odpisovat, a za podmínek uvedených v odstavci 4; přitom u poplatníků, kteří vedou daňovou evidenci, je nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku výdajem jen v poměrné výši připadající ze sjednané doby na příslušné zdaňovací období.
Z uvedeného ustanovení zákona o daních z příjmů je zřejmé, že pro uplatňování nájemného do daňových výdajů není při finančním leasingu rozhodující jeho skutečné zaplacení. Pokud v r. 2004 trval finanční leasing po celý rok, uplatní poplatník do daňových výdajů 12 poměrných částí z celkového sjednaného nájemného, i když zaplatil pouze 10 splátek. Obdobně tak i v r. 2005 uplatní do daňových výdajů 12 poměrných částí z celkového sjednaného nájemného, pokud finanční leasing trval po celé zdaňovací období, i když zaplatil 14 splátek.
Ing. Eva Sedláková (IV-2005) "
Nedejte se.
Zrovna minulý týden jsme měli kontrolu z FÚ. Klient má taktéž leasing a zaplatil v daném roce o 3 splátky méně než měl, ale odepsali jsme poměrnou část za celých 12 měsíců. Pracovník FÚ nezjistil žádné nedostatky, a že tu kontrolu prováděl opravdu důkladně !!!! :-))))
>>>>
>>>>Nedejte se.
>>>>Zrovna minulý týden jsme měli kontrolu z FÚ. Klient
>>>>má
>>>>taktéž leasing a zaplatil v daném roce o 3 splátky
>>>>méně než měl, ale odepsali jsme poměrnou část za
>>>>celých
>>>>12 měsíců. Pracovník FÚ nezjistil žádné nedostatky, a
>>>>že tu kontrolu prováděl opravdu důkladně !!!! :-))))
>>>>
>>>já to teda pochopil tak, že tazatel dal jeden rok do
>>>výdajů jen 10 splátek, a další 14. fú mu chce 2
>>>vyhodit. takže fú postupuje správně, měl si dát 12
>>>každý rok
>>>- podle splátek, ne podle zaplacení:-))
>>
>>*** Ne, on to upřesnil - chtějí mu to vyhodit v roce,
>>kdy nezaplatil. Ale Vaše odpověď tím pádem vychází
>>taky tak: že ne podle úhrad ale do nákladů podle
>>předpisu. Díky všem, kteří se k tomu vyjádřili :-)
>>***
>
>Můžu se zaptat, jak rozhodla kontrola u Vás?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
9. 11. 2006 10:03
V daňové evidenci účtuji leasing podle návodu tvůrců UČTO - splátky jako jiné výdaje a leasing do nákladů 1/36 celkové částky.Teď při kontrole zjistili pracovníci FU, že v daném roce nezaplatil poplatník dvě splátky a zaplatil je až v roce následujícím a chtějí mu ty dvě splátky vyloučit z nákladů.Potřeboval bych poradit,jakým způsobem jim mám jejich fikci rozbít/poplatník zaplatil akontaci.takže i když nezaplatil včas splátky,v té době měl více uhrazeno,než proůčtoval do nákladů/.Děkuji.