Spisová a archivní služba

• (neregistrovaný)

9. 11. 2006 11:17

Dobrý den, prosím mám dotaz
    jsme menší firma, ale máme už tady kopu šanonů, které máme uložené ve spisovně.
    Skartační řízení se musí dělat každý rok?
    jsem z toho zmatená,
    archiválie se musí ukládat do archivu?
    archiv není spisovna?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 11. 2006 12:06

refi (neregistrovaný)

Re: spisová a archivní služba
      Archiv není spisovna. Správně jste napsala, že máte u vás spisovnu. Podle skartačního řádu, který musíte mít vypracován, označíte jednotlivé šanony, případně i jednotlivé dokumenty v nich, jejich dobou skartace či archivování. Skartujeme jedenkrát za rok ty materiály, jejichž doba skartace je naplněna. Nikde není řečeno, že u vás něco nemůže ležet déle, než je jeho skartační doba. Nesmí se ale nic skartovat dříve. Archiv bude nejspíše v nejbližším okresním či krajském městě, kde si můžete zařídit trvalé skartační povolení. Materiály určené k archivaci (tedy k odeslání do "města"), mějte uloženy zvlášť.

• 9. 11. 2006 12:19

romca (neregistrovaný)

děkuji za odpověd, jen se chci zeptat tedy kde mám mít uložený ty Ačka?
      můžu taky v te spisovně ale odděleně?

• 9. 11. 2006 12:21

janka (neregistrovaný)

to byla má otázka, jen ji psala kolegyně můžete mi odpovědět?
      děkuji

• 9. 11. 2006 12:26

refi (neregistrovaný)

Áčka máme ve spisovně, navíc se jejich doba novým zákonem o archivní a spisové službě měnila, takže jsme museli u těch, které ještě u nás ležely, jejich doby přepsat (kupříkladu z 10 na 45 let !!!).
      Přeji hodně štěstí při této neoceněné a prašné práci :)

• 9. 11. 2006 13:14

janka (neregistrovaný)

Děkuji Vám moc za odpověd
      jen mám ještě jednu otázku.
      co se týče číslovaní:
      př. šanon obsahuje
      Skartační znak, rok vyřízení, název písemností a nějaké číslování ? třeba od 1,2,3,.....?
      nebo se to vůbeč nečísluje?
      a u těch archivních věcí, kbyby se to teda číslovalo , bych musela použít jiné číslování?
      děkuji za odpovědi

• 9. 11. 2006 14:27

refi (neregistrovaný)

máme na to vyrobené razítko, které dávám na hřbet šanonu. obsahuje:
      - skartační znak, např. S 10
      - název obsahu s datem vytvoření posledního dokumentu, většinou ovšem stačí rok, protože ukládáme po kalendářních letech, event. školních rocích
      - pokud se jeden tématický okruh nevlezl do jednoho šanonu, potom čísluji, např. 1,2,3 (třeba šanony s fakturama za rok 2005)

stejně tak u dokumentů k archivaci, kde se ovšem liší pouze skartační znak

obecně platí to, že pokud dodržíte výše uvedené, co je dáno zákonem, můžete si pro sebe používat ještě další značky pro lepší orientaci - to už je jen na vás :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).